Je dobré jít ke kořenům víry a křesťanství, říká kněz Pavel Dokládal

6. prosinec 2013

Listopadová Celonárodní pouť do Svaté země přivedla do Izraele na tisíc českých poutníků. Mnoho z nich si splnilo sen navštívit ta nejdůležitější místa křesťanství. Letošní pouť navázala na národní poutě konané na začátku dvacátého století i za první republiky po pauze trvající 76 let.

Od první myšlenky k jejímu uskutečnění uběhlo něco přes tři roky potřebné k přípravám – a na nich se podílel Pavel Dokládal, výkonný koordinátor České biskupské konference.

Pouť by se neuskutečnila nebýt pomoci několika cestovních kanceláří, které Izrael znají, neziskové organizace Kolpingovo dílo, sídlící ve Žďáře nad Sázavou, která je podle slov Pavla Dokládala velkou organizační oporou a samotné České biskupské konference.

Poutníci obsadili 4 letadla a přímo na místě 21 autobusů, které tisícovku lidí přepravovaly po Izraeli a Palestině. Přesto, jak potvrzuje Pavel Dokládal, nedošlo k žádným nepříjemným událostem a kromě několika zdržení proběhla pouť hladce: „Ztratil se kufr arcibiskupa Graubnera nebo při odletu měla potíže s odbavením techniky televize Noe, chtělo to občas nádech a výdech, ale samotní poutníci o ničem z toho nevěděli.“

Vrcholem pouti, která se konala v závěru Roku víry, byla nedělní bohoslužba v Jeruzalémě v kostele svaté Anny. Ještě předtím poutníci navštívili Betlém, Nazaret nebo Galilejské jezero. Podle Pavla Dokládala bylo pro poutníky, ať už byli křesťané, hledající a nebo ateisté, kteří cestu pojali turisticky, důležité na vlastní oči vidět místa, kde žil Ježíš Kristus. „Není možné stát na místě, kde se Ježíš narodil nebo na místě ukřižování a nevnímat ho.“

Pouť do Izraele měla u všech účastníků úspěch a je možné, že se za pár let znovu zopakuje.

autor: dak
Spustit audio