Játra, žlučník i jarní očista – při tom všem potřebujeme ostropestřec

27. únor 2015
Dobré odpoledne

Ostropestřec mariánský je bodlák. „Je to statná bylina, občas ho lidé pěstují v zahrádce jako okrasnou rostlinu, ale jinak u nás volně v přírodě neroste. Začala se ale vzhledem k využití ve farmaceutickém průmyslu pěstovat polně, kdy ji zemědělci nasazují jako alternativní plodinu,“ říká o léčivce bylinářka Hana Urbánková.

Z ostropestřce se využívají především nažky (lidově nazývané nesprávně semena), které jsou ochmýřené a po odkvětu dozrávají. Podle Hany Urbánkové je nažky potřeba sklidit včas než je vítr odnese, proto se na polích odřezávají celé a dosouší se až pak.

Je to základní bylinka na všechny problémy s játry. Hana Urbánková popisuje: „Tak, jak je impozantní svým vzrůstem, je úžasný i svými účinky. Má vliv na všechny nemoci jater, ale také na obnovu jaterního parenchymu, pokud jsou játra těžce postižena nebo jich je kus odoperován. Působí výborně na žlučník i na žlučovody a na všechny žlázy celé trávicí soustavy. Tím, že léčí játra, tak napomáhá jarní očistě organismu.“ S tím vším je spojeno i to, že ostropestřec působí proti projevům alergií.

Ostropestřec můžeme pít i užívat po kapkách

K dostání je ostropestřec v lékárnách nebo prodejnách zdravé výživy. „Pokud si zakoupíme celá semena, musíme si udělat odvar. Je potřeba je vařit aspoň 10 minut, aby se účinné látky z těch tvrdých slupek vyvařily do odvaru.“ Nažky se přidávají i do čajových směsí na játra nebo alergie. „Ve formě drcené nebo na prášek rozemleté se dá ostropestřec dát do směsí, ale jeho částečky musí být rovnoměrně rozptýlené,“ upozorňuje bylinářka. Má vysoký obsah olejů, takže když se rozemele, musí se rychle spotřebovat, aby tuky nežlukly.

Koupit se dá hotový olej, doma si pak můžeme sami vyrobit tinktur. Není to nic složitého, říká Hana Urbánková: „Zalijeme nažky pálenkou, necháme 14 dní louhovat, denně bychom je měli protřepat, pak slijeme. Máme koncentrovanou tinkturu, kterou užíváme po kapkách. Je to asi 20 kapek 3x denně, podle toho, jaké jsme konstituce.“ Pokud máte ostropestřec na zahrádce, můžete sbírat i listy, nasušit a přidávat do čajů nebo do bylinných směsí na játra nebo žlučník. „Listy jsou ale velmi pichlavé, takže se vybavte silnými koženými rukavicemi,“ usmívá se Hana Urbánková.

Chat s Hanou Urbánkovou

autor: dak
Spustit audio