Jára Cimrman ze Světlé nad Sázavou má byt plný zlepšováků a vychytávek

Dveře bytu ve Světlé nad Sázavou se jmenovkou Cimrmanovi jsou otevřené, i když jsou zavřené a shora si návštěvníky prohlíží zvědavý obličej. Zábavný optický klam sem nalepil Jára Cimrman. Hned za dveřmi jeho nápady pokračují, každičký centimetr čtvereční malé bytovky je využitý. Botníky, skříně, úložné prostory v kuchyni, obrázky, to všechno vyrobil vlastníma rukama.

„On pořád něco kutí,“ směje se manželka Miluše a v koupelně ukazuje obrázek žraloka na víku od záchodu s nápisem: Kdo se netrefí, toho kousnu. „To sem dal pro vnoučata.“ Vnoučatům vyrobil i cvrnkací fotbal s brankami a hráči vyřezanými z tenkého plastu. Některé nápady jsou ale její, třeba větrací okénko mezi luxferami v koupelně, polštáře našité na kuchyňské lavici. „Něco vymyslím a on to udělá,“ říká hrdě.

Cimrmanovu úklidovou skříňku by chtěl každý

Všechny potřeby na úklid – kbelíky, hadry, čisticí prostředky, vysavače – se u Cimrmanů vejdou do jediné skříně. Na boční stěně jsou připevněné zmrzlinové pohárky, které teď slouží jako držáky na hadice od vysavače. „To někdo vyhodil, tak jsem to využil,“ krčí rameny vynálezce. Háčky, krabice, úchytky, magnety na stěnách jsou všechno jeho dílem. Poličky v pokoji, v ložnici noční stolky, skříně na míru až ke stropu se zděnými přepážkami a televizí schovanou uvnitř.

Zlepšováky Járy Cimrmana

Má na svém kontě nějaký skutečný vynález, který nikdo předtím ještě nevymyslel? „Měli jsme tady takový ubrus,“ předvádí na stole. „Jako jsou rolety na okna, tak ten ubrus se na jedné straně sroloval. Když bylo potřeba, tak se natáhl a na druhé straně zacvakl. Pak se zase sroloval, natáhl. Samotnýmu se mi to líbilo,“ říká Jára Cimrman. Na nový, menší stůl s kulatými rohy, který mají v kuchyni teď, když už oba dospělí synové odešli z domu a založili si rodiny, už se vynález použít nedá.

Jsem vnuk Járy Cimrmana

„Bylo mi patnáct, když Divadlo Járy Cimrmana vzniklo, ale tady to nikdo ještě moc neznal,“ vzpomíná jmenovec slavného vynálezce. „Někdy na konci šedesátých let jsem nosil na oblečení placku Jsem vnuk Járy Cimrmana, teď jsem si na to vzpomněl!“

Jeho jméno použila paní Miluše až v soutěži Největší Čech. „Hlasovala jsem pro Járu Cimrmana, řekla jsem, že to je největší Čech, a že jsem jeho manželka. Vyhrála jsem knížku od Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka,“ usmívá se. Divadlo Járy Cimrmana mají oba moc rádi. „Manžel dostal k narozeninám všechny hry na DVD,“ říká Miluše Cimrmanová. Její oblíbená hra je Dobytí Severního pólu a Jára má rád České nebe. „Jak tam tomu Husovi pořád chrastí sirkami,“ směje se světelský Jára Cimrman.

Miluše a Jára Cimrmanovi
autor: dak