Japonci jedí svíčkovou jako chleba se salámem, vypráví Tomio Okamura

9. březen 2012

Japonci milují českou kulajdu, párky a nakládaný hermelín. Naopak nad svíčkovou si trochu lámou hlavu. Chutě Asiatů přiblížil V Tandemu Tomio Okamura.

V devadesátých letech se prý snažili cestovní kanceláře nabídnout Japoncům jídlo „skoro jako doma“. „Aha, oni jsou z Asie, uděláme jim nějakou čínu. Ale Japonci tu chuť dobře znají, Čína je k nim blízko, tak celé to jídlo nechávali na talíři“ vzpomíná na začátky otevřených hranic Tomio Okamura.
A co Japoncům u nás naopak šmakuje? Mladí prý milují nakládané hermelíny: „To byste koukali jak jim chutná. Nebo kulajda s houbami a taky české párky a klobásy. Naopak nemusí kysané zelí nebo svíčkovou,“ popisuje japonské chutě viceprezident českých cestovek.
Zvláštní je taky způsob, jak svíčkovou s knedlíky asijští turisté jedí. „Celé to jídlo sní jenom nožem. Vidličku nepotřebují. Vezmou si do ruky knedlík, protože jim připomíná chleba, nožem namažou omáčku, přiklopí to masem, zakryjí dalším knedlíkem a mají z toho takový hamburger,“ uzavírá své postřehy o Japoncích v českých restauracích Tomio Okamura.

0:00
/
0:00
autor: Petra Emmerová
Spustit audio