Jana Kotoučková má přírodu ráda odmalinka. U babičky v Cejli byla od rána do večera venku

25. květen 2018

Je to drobná nenápadná žena, kterou potkáte na každém jihlavském biojarmarku, která učí děti ve školách a školkách sázet rostlinky, a která radí lidem, jak zakládat přírodní zahrady. Jana Kotoučková má přírodu ráda, a je to znát i u ní doma v Cejli.

„Jádrem pudla je Cejle. Tady jsem prožila dětství. My jsme od rána do večera byli venku,“ tak Jana Kotoučková vysvětluje svou celoživotní lásku k přírodě. Dnes v domě, na jehož místě kdysi její pradědeček koupil pastoušku, sama bydlí, a kolem něj vytváří přírodní zahradu. Nenajdete tam záhony srovnané do pravých úhlů. Naopak sama vrací pozemku meze, a na ně lesní jahody, mateřídoušku nebo kamčatskou borůvku. Sází původní druhy ovocných stromů a sbírá přirozeně rostoucí bylinky.

Když se vracím domů, mám plné kapsy natrhaných bylin

Z bylinek, které rostou na louce za domem, míchá Jana Kotoučková čaje. Do ženských směsí například přidává kontryhel nebo jetel. Suší ale samozřejmě i kopřivy nebo třezalku. Každá bylina má svůj čas a využití. Na jaře a v létě si Jana Kotoučková vaří čaje z čerstvých bylinek. „Když se vracím domů, mám plné kapsy natrhaných bylin,“ říká a přidává návod na čaj pro denní pití: „Vezmu si dva lístky jitrocele, tři vršky maliní, pár listů ostružiní, a k tomu z těch pěstovaných bylin přidám meduňku.“ Hrst listí pak zalije horkou vodou a pět až deset minut nechává louhovat.

Z politických důvodů jsem mohla jen na zahradnickou školu. Říká Jana Kotoučková

Vzdělání a dalšímu směřování Jany Kotoučkové paradoxně pomohl minulý režim a jeho zákazy. „Nemohla jsem nikam jinam, než na zahradnickou školu,“ vysvětluje. Z učňovské školy pak přešla na střední školu zaměřenou na sadovnictví a květinářství. „Mezitím jsem začala trampovat, takže se ten vztah k přírodě odrážel v práci i ve volném čase,“ dodává. Vzdělání ukončila vysokou školou a po sametové revoluci nějaký čas učila ekologii.

Ekologická poradna v Jihlavě chyběla. Vzniklo Ekoinfocentrum

Další životní zlom přišel se založením Ekoinfocentra v Jihlavě. „Jedenáct let jsem žila v Brně, tam ty informace byly, v Jihlavě nebylo nic,“ vysvětluje. Pomáhá lidem budovat přírodní zahrady, promítá dokumentární filmy, na pozemcích u svého domu pořádá kurzy, a chodí do základních a mateřských škol učit děti rozumět přírodě. Léta už také, vždy na začátku podzimu, pořádá v Jihlavě biojarmarky. Za svou neúnavnou činnost dostala ocenění Skutek roku.   

Spustit audio