Jan Bartejs bojoval proti nacismu v zahraniční armádě, po válce byl vyznamenán, a v padesáti letech zemřel při práci ve výkopu

10. březen 2023

V Hálkově ulici v Třebíči visí pamětní deska plukovníku in memoriam Janu Bartejsovi. Byl to příslušník československé zahraniční armády ve Francii a Velké Británii, parašutista, velitel paraskupiny POTASH a nakonec kopáč u Okresního stavebního podniku v Třebíči.

Spolek VETERANS - Váleční veteráni České republiky se snaží, aby se na hrdiny druhé světové války nezapomínalo. Jeho předsedou je Tomáš Sláma

"Jan Bartejs se narodil v Třebíči, je zde i pohřben. Byl jeden z prvních vojáků, který odešel bojovat do zahraničí s rozhodnutím bojovat proti nacismu," říká Tomáš Sláma, předseda spolku VETERANS - Váleční veteráni České republiky. Sám je voják a účastnil se zahraničních misí. Snad i proto se spolu s přáteli snaží, aby se na hrdiny druhé světové války nezapomínalo.

Jan Bartejs se přes Polsko a Francii dostal do Velké Británie.  Tam byl vycvičen k nasazení v okupovaném Československu a stal se velitelem skupiny Potash. "Startovala z Itálie s další skupinou, která se jmenovala Spelter," říká Tomáš Sláma s tím, že skupina Spelter byla vsazena u na Vysočině Kramolína a Potash na Zlínsku. Operace nebyla úspěšná. Jeden z důvodů objasňuje i zpráva, kterou Jan Bartejs sepsal po konci války. Hovoří v ní o velkém rozšíření udavačství.

Těsně po konci války byl Jan Bartejs povýšen a vyznamenán. Už v roce 1946 byl ale z armády propuštěn. Vrátil se do Třebíče a pracoval v řeznictví svého bratra. 6. října 1949 byl spolu s dalšími parašutisty zatčen za rozvracení republiky a pokus o státní převrat. "Byl odsouzen ke třem letům odnětí svobody a peněžitému trestu, byl degradován na vojína a zbaven občanských práv," dodává Tomáš Sláma.

Plukovník in memoriam Jan Bartejs zemřel 11. března 1963 ve výkopu

Práci hledal Jan Bartejs těžko. Nakonec se stal kopáčem v Okresním stavebním podniku Třebíč. Měl podlomené zdraví, přesto poctivě pracoval a byl také podle dochovaných materiálů velmi dobře hodnocen. I když ale jeho žena Jarmila několikrát žádala o převedení manžela na jednodušší práci, nepodařilo se to. "Zemřel 11. března 1963. A zemřel ve výkopu."

Spustit audio

Související