Jako v katastrofickém filmu: Povodně v roce 2002 nepřežilo v Zoo Praha 134 zvířat

16. srpen 2022 14:56

Před dvaceti lety zasáhla povodňová vlna i pražskou zoologickou zahradu. Povodně sice už ustupovaly, ale řada míst v metropoli ale byla dál uzavřená. V Zoo Praha povodeň způsobila škodu 232 milionů korun, tehdy totiž zahradu chránil pouze val.

„My jsme se brodili vodou, na polykarbonátovou střechu bubnoval déšť, nad tím lítal vrtulník, zněly sirény a výzvy k evakuaci. A v tu chvíli si člověk uvědomil, že je uvnitř jakéhosi katastrofického filmu, který se stává skutečností,“ vzpomíná Petr Velenský, kurátor plazů.

U dolní stanice lanovky ukazuje dvě rysky. „Spodní praporek, na který stále ještě o metr nedosáhnu, je povodeň 2013. A ten horní, který se nám ztrácí proti obloze, to je povodeň 2002. Dokonce i pro mě je teď obtížné si představit, co jsem tady zažíval, je to neuvěřitelné.“

Protipovodňová opatření

Voda v pražské zoo sahala až do výšky osmi metrů, záplavy tehdy nepřežilo 134 zvířat. Zahradu proti velké vodě v současnosti chrání val a pro zmírnění případných škod jsou opravené pavilony ve spodní části areálu postavené z voděodolných materiálů pro snížení případných škod.

„Z té zkušenosti vznikly i povodňové plány, které velmi přesně popisují, co se má dělat, když je vyhlášena pohotovost a evakuace. Každý ví, co má dělat, v jakém pořadí se evakuují zvířata a podobně,“ upřesňuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Evakuace zvířat by ale v případě dalších povodní byla podle něj problematická i dnes. Do budoucna by proto měla pražskou zoologickou zahradu chránit nová protipovodňová stěna.

Pohled z letadla na zaplavený sever Prahy: Císařský ostrov, Trojský zámek a dole vpravo areál Zoo Praha (15. srpna 2002)

Jedním z autorů návrhu je Marek Kundrata z pražského Institutu plánování a rozvoje: „Ten dnešní val, který chrání zoo asi na patnáctiletou vodu, bude částečně přesunutý. Vznikne tam mnohem plynulejší přístup k vodě, tím pádem bude možné schovat a přihrnout tu protipovodňovou zeď, která bude zhruba na současném plotu dnešní zoologické zahrady.“

O návrhu budou na konci srpna rozhodovat pražští radní. Celou proměnu Trojské kotliny pak představuje výstava na nábřeží před Trojským zámkem s názvem Dotkni se řeky, přístupná bude do konce října.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio

Související