Jakmile ve Světlé nad Sázavou víc zaprší, hrozí potok Na Fialkách rozvodněním

3. únor 2020 06:00

Vedení Světlé nad Sázavou dostalo petici proti znečišťování a zaplavování potoka v lokalitě Na Fialkách. Nejde přitom o první stížnost na problém s tímto tokem.

Obyvatelé, kteří jsou rozlitou vodou z potoka při vydatných deštích zasaženi, na potíže upozorňují už roky. Pod aktuální petici za řešení potíží se podepsalo už asi dvě stovky lidí.

„Tudy to teče do Bohušického rybníka, ale vidíte, že je v tom příměs nějakých saponátů, že to pění.“ Roman Doktor bydlí ve Světlé jen pár metrů od koryta problematického toku. Petici za řešení potíže sepsal jeho syn. Vodou z toku totiž zásobuje svá dvě zahradní jezírka.

Po špatných zkušenostech z minulých let ji už ale neodebírá přímo. „Tady to přepustím a tady mám biologickou čističku, protože tady jsou vodní rostliny, které to přefiltrují trochu a teprve potom to pouštím do rybníčku.“

Letité problémy

Opatření přijal poté, co mu před několika lety uhynuly ryby v jeho rybníčku. Problémy s vodotečí mají i jeho sousedi Anna a Pavel Nečasovi. Pod petici se podepsali také. „Nám vadí hlavně ty povodně, prostě zaprší. První extrémní povodně začaly někdy 2011, kdy tam dělali první etapu té Vodárenské. Někdy v roce 2005 se ještě nevědělo, že tady budou stavět, oni změnili územní plán a začali další výstavbu.“

Podle Nečasových se potok začal častěji rozvodňovat poté, co proti proudu začaly přibývat novostavby. „Tam je ještě na garáži nesmazaný flek, kde ta voda až byla, bylo to takhle čtyřikrát,“ ukazuje Petr Nečas na garážových vratech linku zhruba 15 centimetrů nad zemí, kam až voda dosáhla.

Radnice o tom ví

Vedení města přitom o problémech s potokem ví, potvrzuje místostarosta Světlé Josef Hnik: „Voda z celé oblasti, která je nad zmiňovaným potůčkem, se hrne do toho potoka a dvě nemovitosti zaplavuje. U potoka je navíc vybudovaná takzvaná odlehčovací komora dešťové kanalizace.“

Když přijde větší příval vody, přeteče právě do potůčku, který se následně znečistí a rozleje. Kanalizací se navíc v místě střetává více, město proto vymýšlí řešení.

„Vodovody a kanalizace si nechaly vypracovat projekt, že by splaškovou kanalizaci, která vede z Vodárenské ulice, pustily do kanalizace, která je jednotná, a která se vyhne bodu, kde se stýkají ty tři jednotné kanalizace,“ přibližuje plán místostarosta, podle kterého by toto řešení mělo potoku alespoň trochu ulevit.

Samo město navíc vyčlenilo peníze na projekt dalších opatření. Podle Josefa Hnika by mohlo jít například o retenční nádrž

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související