Jaké plány má nová velvyslankyně Izraele, co skrývá židovský hřbitov v Mořině a výstava Marka Podwala

22. srpen 2021

Jaké má plány nová velvyslankyně Státu Izrael v Česku? Už jste byli na židovském hřbitově u Karlštejna? Pozveme vás také na jednu zajímavou výstavu.

Chci oslovit hlavně mladé lidi, říká Anna Azariová

Být velvyslancem v Praze je sen řady izraelských diplomatů. Ten se tento týden splnil ženě, pro kterou náš region není vůbec nový. Litevská rodačka Anna Azariová už působila jako velvyslankyně v Polsku, v Rusku, na Ukrajině a v Moldávii. Terezie Jirásková se za ní vypravila přímo do sídla izraelské ambasády v Praze. Anny Azariové se zeptala, jak došlo k tomu, že se ocitla právě v České republice, a jaké má zde plány.

„Jsem velvyslankyní už počtvrté. A Prahu jsem si vybrala. Formálně samozřejmě máme komisi, která o tom rozhoduje, ale neusilovala jsem o pozici velvyslankyně na 55 ambasádách, podala jsem kandidaturu na jednu pozici, a to do Prahy. A získala jsem ji,“ vysvětluje paní velvyslankyně.

A co vidí jako svůj hlavní úkol? „Přicházím pravděpodobně do jedné z nejpřátelštějších evropských zemí vůči Izraeli. A myslím, že bychom se měli vydat dvěma směry. Jednak bychom měli pokračovat ve stávající spolupráci a prohloubit ji. Za druhé bych ráda pracovala s mladou generací, aby vaše země byla k Izraeli přátelská i v budoucnu. Neočekávám žádné zásadní problémy, které bych zde musela řešit. V tuto chvíli se ale snažím dozvědět co nejvíce o místě, kde jsem. Snažím se lépe porozumět psychologii, filosofii a historii českého národa,“ dodává Anna Azariová.

Židovská čtvrť v Mořině u Karlštejna

Karlštejn, Velká a Malá Amerika či takzvaný trestanecký lom, kde pracovali v 50. letech minulého století političtí vězni. To jsou místa nedaleko Prahy, která už desítky let lákají k návštěvě trampy i turisty. V jejich blízkosti se nachází i obec Mořina a s ní i v lese vysoko ve stráni ukrytý starý židovský hřbitov – jediný viditelný svědek někdejšího židovského osídlení. Kateřina Havránková Mořinu navštívila s místním patriotem, historikem Davidem Venclíkem.

Mark Podwal – Kadiš pro Dąbrowu Białostockou

Pokud ještě nemáte plány na poslední prázdninový týden, máme pro vás jednu pozvánku. Do 31. srpna můžete navštívit výstavu amerického výtvarníka Marka Podwala v Památníku Terezín. Jedná se o malířův obrazový deník rodiště jeho matky, polské Dąbrowy. O výstavě natáčela Daniela Brůhová.

Mark Podwal žije ve spojených státech a je povoláním lékař. Výtvarné umění nikdy nestudoval, přesto má osobitý rukopis a je předním židovským výtvarníkem. Jeho díla jsou oceňována po celém světě.

Podwalovo výtvarné vidění a představivost ukazují svět z neobyčejných úhlů, jak vysvětluje historik umění Arno Pařík: „Dokáže z židovských symbolů vytvořit něco nového, jiného, ačkoliv jsou jeho kresby velice prosté a jednoduché. Je tam vždy skrytá nějaká myšlenka. To je jeden z hlavních rysů židovského projevu, že nehledí na to provedení nebo na výběr barev, aby byly nějak sladěné, ale spíš na nějakou významovou souvislost.“

Vesnice Dąbrowy, která inspirovala současnou Podwalovy výstavy, je místem, „odkud pocházela jeho matka, která se ve 20. letech dostala do Ameriky a tam se vdala. Zatímco ta vesnice byla za války zničená,“ vysvětluje Pařík.

Výstava je v Památníku otevřená do konce srpna denně od 9 do 18 hodin.

Magazínem o židovském životě provází Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Noemi Fingerlandová
Spustit audio