Jak uchovat nářadí přes zimu? Akumulátory skladovat v teple a nabité a pozor na vlhkost

3. prosinec 2022

I v domácích dílnách kutilů stále přibývá nářadí, z nějž mnohé je napájeno akumulátory. Ty jsou však docela háklivé na zimu a ne všechny domácí dílny jsou vytápěné. Jak tedy předejít případnému poškození mnohdy draze nakoupeného nářadí?

Rada je zdánlivě jednoduchá. Ideálně je nutné před zimou sejmout ze všeho nářadí akumulátory, nabít je ideálně na 70 % kapacity a uložit v teplé, suché místnosti, kde bez problému přečkají zimu. Pokud akumulátory sejmout nejdou, musíme tak uložit celé stroje a nářadí.

U staršího nářadí, kde jsou ještě užívány niklkadmiové akumulátory, je nejprve nutné kvůli paměťovému efektu celou baterii vybít a znovu nabít. Pak teprve uložit do tepla.

I vzhledem k tomuto uložení se jeví jako optimální mít co nejvíce nářadí na jeden druh akumulátoru, protože míst, kde se tato zařízení dají skladovat, zase není v domech a bytech nazbyt.

Suché prostředí je základ

Nářadí bez akumulátoru, stejně jako další ruční či elektrické nářadí, pak můžeme skladovat i v nevytápěné místnosti. Podmínkou však je, aby v ní nebylo příliš vlhko. Dokonce ani vytápěná garáž, pokud do ní pravidelně vjíždíme autem olepeným sněhem, není ideální. Vlhkost může už po pár dnech způsobit korozi kovových částí.

Stejně nás to potká například ve vlhkém sklepě. Ideální pro skladování je tedy suchá místnost. Co se ochrany týče, není od věci kovové části nářadí lehce před zimou ošetřit nástřikem olejového spreje, který je před korozí částečně ochrání.

Akumulátorová vřetenová sekačka vyniká výjimečně tichým chodem

Po zimě je dobré veškeré nářadí alespoň vizuálně zkontrolovat. Pokud se někde objevila rez, zejména na kontaktech, je nutné ji vhodnými přípravky odstranit. Stejné je to v případě mechanického poškození akumulátorů či samotného nářadí. U toho zapojovaného přímo do sítě pečlivě zkontrolujeme také přívodní kabely, aby nebyly někde naseknuté.

V případě, že po uskladnění akumulátor není úplně v top formě, ještě nemusíme hořekovat. Často stačí návštěva servisu, kde jej na profesionální nabíječce umí oživit. Tam, kde se to nepodaří, nás však koupě nového nemine. Existují sice možnosti repase, nicméně odborníci se shodují, že při použití kvalitních článků se její ceny pohybují v podobné výši jako koupě nového akumulátoru. Použití neznačkových komponent nezajišťuje jejich trvanlivost a optimální funkci. Navíc, někde brání repasi i další zařízení, jako jsou například čipy chránící baterie před poškozením. I proto je nutné věnovat ochraně akumulátorů náležitou pozornost.

Spustit audio