Jak správně vyrobit a pečovat o mašlovačku z husího peří podle Petry Burianové

4. březen 2025

Mašlovačka z husího peří nepatří do myčky. Klidně může zůstat v hrnci se sádlem, radí při výrobě peroutek z husího peří Petra Burianová.

Husí peří má skvělé vlastnosti, v peřinách a ve spacácích hřeje, v kuchyni zase slouží svázaná husí brka k potírání. Říká se jí různě - peroutka nebo mašlovačka bývají nejčastější názvy, ale třeba na Moravě se setkáme i se slovem mastipírko, říká Petra Burianová v Centru tradiční lidové kultury na Šmeralově statku v Třebíči.

Výroba peroutek

Vítězka první řady televizní soutěže Peče celé země, dnes chovatelka hus, nedá na husí peří dopustit. Peří pro použití v kuchyni by ale mělo vždy být čisté. Toho se lépe dosáhne v domácím chovu. Z připravených brků je pak možné vyrobit si vlastní mašlovačku. Podle Petry Burianové je lepší vzít více pírek: „Jsou mašlovačky o pěti pírkách nebo o šesti, protože se většinou plete sudý počet, ale mně vyhovuje těch dvanáct. Je to už taková pěkná, hustá mašlovačka. Husa má dvě křídla, takže peříčka by se měla vždy zatáčet na jednu stranu. Jinak bude z peroutky koště,“ směje se.

Výroba peroutek

Peříčka se pak rozdělí na pomyslné třetiny a kus se jich zdere tak, aby horní třetina zůstala, brk pak připomíná plácačku. „Když jsou nachystána všechna pírka, chytíme je za ten krček a omotáme provázkem. Provázek potom provlékáme podobně jako u plátnové vazby, jako když se tká,“ ukazuje Petra Burianová postup výroby, na který si musela přijít sama. „Co se týče peroutek, tak jsem si vzala starou peroutku, rozebrala jsem si ji, a dívala se, jak to udělali, protože na to návody nikde nenajdete. Vlastně jsem si udělala rozborku a sborku jedné peroutky.“

Výroba peroutek

Dodává ještě důležité rady – nedávat ji nikdy do myčky, pokud umývat, tak jen horkou vodou, ale nejlépe ji nechat stále v hrnci se sádlem na kamnech, tak jako to dělaly naše babičky. „Ale já mám takovou speciální schopnost, že každou v tom sádle upeču. Tak raději nezapomeňte, že ji v tom sádle máte,“ uzavírá s úsměvem kurz k jedné krásné tradici.

Spustit audio

Související