Jak si nejvíc pochutnáme na plísňovém sýru?

V září si můžete každý rok v Přibyslavi každý rok na Mlékárenských dnech prohlédnout a ochutnat ty nejúspěšnější mléčné výrobky u nás. Mezině patří i sýr plísňového typu, který u nás zdomácněl pod názvem hermelín. Jak s ním správně zacházet, než se pustíme do jeho konzumace, prozradil vývojář z Pribiny Vladimír Čejna.

Hermelín je nutné vyndat z ledničky nejméně dvacet minut před tím, než ho chceme jíst. Proč? „Sýr se dostane chuťově úplně jinam – tuk se rozplyne a sýr se doslova rozpouští na jazyku. Kdo to vydrží, ať raději počká alespoň půl hodiny.“

Syrový hermelín se nejlépe jí nakrájený na výseče k červenému vínu. Co se týká tepelné úpravy, můžeme hermelín samozřejmě obalit v trojobalu a dát si ho smažený, ale labužníci si ho možná vychutnají ve formě teplého předkrmu podle doporučení Vladimíra Čejny.

„Sýr stačí obalit v anglické slanině a dát zapéct do trouby. Troubu raději kontrolujte, protože tuk ze sýra i ze slaniny se rychle roztéká, takže to netrvá dlouho. Věříme, že takto si na hermelínu také pochutnáte.“

autor: dak