Jak se z právníka stane kastelán dvou hradů

2. duben 2019
Dopolední host

Historii i současnost hradů Točník a Žebrák na Berounsku nám přiblížil jejich kastelán Petr Zemánek. A představil také novinku letošní turistické sezony, kterou je zpřístupnění 4. a 5. podlaží královského paláce na Točníku.

Oba hrady, které leží na okraji Křivoklátských lesů, jsou spolu neodmyslitelně spjaty a pozornost poutají již svými jmény. Podle docenta Zdeňka Kukala prý stojí za jejich názvy geologie. Hrad Žebrák je postaven na konci skalního žebra, které jako prodloužená páteř oba hrady spojuje. Kolem hradu Točníku se zase točil potok, i když jméno může také připomínat slepé cesty, tedy ty, které se už nikam dál netočí.

Kastelán Petr Zemánek se stará o oba hrady. Je sice původně vystudovaný právník a na nové místo nastoupil z povolání učitele, ale svoji současnou práci má velmi rád a zapojil do ní celou rodinu.

K jeho úkolům patří navíc i péče o dva dospělé medvědy hnědé - Agátu a Martina, kteří na Točníku žijí. Medvíďata narozená v roce 2013 vychoval v domácí péči Václav Chaloupek, jako dospělá pak nalezla domov právě zde. Agáta s Martinem jsou mediální hvězdy, protože byli také hlavními protagonisty populárního seriálu Méďové na cestách. Aby o ně Petr Zemánek mohl pečovat, musel se o chovu šelem hodně naučit, a dokonce složit zkoušku v plzeňské zoo.

Péče o medvědy sice nepatří mezi standardní povinnosti kastelána hradu, ale Petra Zemánka baví a rád jim různými dobrotami přilepšuje. „Oba medvědi jsou stále velmi mlsní, zejména Agáta. Ta je také hodně technicky šikovná. Všechno jí zajímá, prošťourá každou škvíru. Martin je proti ní tak trochu moula,“ popisuje chování dospělých medvědů.

Pokud vás zajímá, jaké to je, spát první měsíce v novém zaměstnání v hradní kapli, nebo  jestli na Žebráku a Točníku straší, poslechněte si záznam rozhovoru s Petrem Zemánkem. 

V galerii si můžet připomenou Agátu s Martinem ještě v době, kdy je vychovával Václav Chaloupek:

autoři: Iveta Chlumská , JMys
Spustit audio