Jak se pozná kvalitní med? Obraťte sklenici dnem vzhůru
Včelaři Stanislav Volf a Ladislav Toman radí: obraťte sklenici dnem vzhůru. Bublina, která se vytvoří pod víčkem začne stoupat. Čím rychleji vyběhne, tím je kvalita medu horší. To je ten absolutně nejjednodušší způsob.
Další známka nižší kvality medu je, když po otevření uvidíte pod víčkem pěnu. Neměla by tam být. A každý kvalitní med musí časem zkrystalizovat. Dříve nebo později.
Je lepší dát med do uvařeného čaje anebo na něj horký čaj nalít? To a další rady se dozvíte v rozhovoru.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.