Jak rok 89 změnil židovský život u nás, příběh Vendulky Voglové a Teplický cimes

17. listopad 2019

Jaké změny přinesl 17. listopad 1989 v životě české židovské komunity? Příběh malé Vendulky Vogelové, která prošla Terezínem a Osvětimí. 9. ročník festivalu Teplický cimes.

Dnešní 30. výročí listopadové revoluce si připomínají i židovské komunity. Jak se za tu dobu změnil jejich život? To přiblíží Leo Pavlát.

Letecký pohled na Osvětim-Březinku. Snímek z Kroniky osvobození koncentračního tábora Osvětim pořízený sovětským fotografem

Na jaře vyšla kniha Vendulka: Útěk za svobodou, kterou napsal novinář Respektu Ondřej Kundra. Inspirovala ho fotografie známého československého fotografa Jana Lukase. Ve chvíli, kdy zmáčkl spoušť svého aparátu, mělo Vendulce Voglové zbývat několik měsíců života. Fotografie, která později udělala z dvanáctiletého děvčete symbol holokaustu, přitom nemusela vůbec vzniknout. Vendulka byla Židovka a Lukas se bál konspiračně pořízené snímky vyvolat, protože kdyby u něj nacisté fotografii našli, skončila by stejně jako Vendulka a její rodina v koncentráku. Ondřeji Kundrovi se však po téměř osmdesáti letech podařilo Vendulku Voglovou najít ve Spojených státech a přesvědčit ji, aby o svém pohnutém životě a přátelství s fotografem Janem Lukasem vyprávěla.  Tak vznikla kniha Vendulka: Útěk za svobodou. O té se diskutovalo i na přednášce Ondřeje Kundry na Staroměstské radnici v Praze. Byla u toho Daniela Brůhová.

Členové teplické židovské obce a jejich přátelé ze sdružení Ulpan letos v listopadu opět představují obyvatelům a návštěvníkům severočeských Teplic židovskou kulturu. Jejich tradiční festival se už pevně zapsal do kulturního kalendáře tohoto lázeňského města. Více v příspěvku Veroniky Kindlové.

autoři: Tomáš Töpfer , mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.