Jak opravit travní lysiny? Potřebujete travní semeno, zeminu a hnojivo

6. září 2022

Skoro na každé okrasné zahradě se čas od času objeví nějaká ta travní lysina – místo, kde trávník z nějakého důvodu zajde. Není potřeba se tím vůbec trápit. Takto poškozené místo není složité opravit a trávník obnovit.

Travní semeno, zemina a hnojivo. To jsou komponenty, které budete potřebovat na opravu travních lysin v trávníku. Jejich nákup si ušetříte pořízením tzv. travního zásypu. „Tato komerční směs obsahuje semínka, substrát a malé množství hnojiva. To vše v jednom sáčku,“ vysvětluje zahradník Pavel Chlouba.

Jak postupovat

„Pokud se v tom místě vyskytuje nějaký zbytek plevelu, je potřeba ho nejprve odstranit. Potom vezmeme malé hrabičky nebo špičatou motyčku a rozrušíme povrch trávníku, aby nebyl udusaný. Pak teprve nastává čas na použití semínek, substrátu a hnojiva nebo zmiňované směsi,“ popisuje zahradník.

Směs travních semen pro okolí Žďáru nad Sázavou

Postup je jednoduchý. „Semínka nasypeme na lysinku. To množství má být opravdu malé, jenom ždibec mezi prsty a zakryjeme zeminou. V případě směsi ji doporučuji vysypat do kbelíku a důkladně promíchat, aby nám některá složka nezůstala na dně a další na povrchu. Nasypeme na lysinku a potom opět vezmeme hrabičky a lehce zasekneme semínka do povrchu půdy. Zašlápneme, nebo použijeme malý zahradní válec a zalijeme. Ideální je vybrat si počasí, kdy jsou časté pršky. Opravovanou zeminu je potřeba udržovat neustále vlhkou,“ uzavírá návod na opravu travních lysin Pavel Chlouba.

Spustit audio