Jak na čištění komínu? Poslechněte si návod od cechmistra plzeňských kominíků

25. červen 2020

Komín si jeho majitel může čistit sám. Pouze jednou ročně by měl, podle platné vyhlášky, na kontrolu spalinových cest a čištění zavolat kominíka. Stačí navštívit železářství, koupit si kominickou štětku a strojek s koulí.

Až začneme čistit, vylezeme na komín, „hodíme“ tam kouli a budeme čekat velký výbuch?

Techniku čištění si musíte osvojit. Kouli se strojkem musíte pouštět s rozmyslem. Hlídat si, aby šly saze nahoru, abyste neotočili tah. Sase se potom snesou dolů, do vybíracího otvoru na úpatí komína.

Jak to tedy dělat? Pustit, vytáhnout, pustit a vytáhnout?

Ano. Pustit vytáhnout, pustit, vytáhnout, ale neustále hlídat, aby tlak vzduchu šel neustále nahoru.

Komíny mají různé průměry. Podle toho si budu kupovat kouli a strojek na čištění?

Koule je pořád stejná. Váži 1 až 1,5 kg. Ale záleží, jakou si koupíte mašinku – strojek na čištění. Ta je stavitelná. Tam si můžete nastavit průměr komína.

Když budu postupovat podle vašich rad, jak poznám, že je komín čistý?

Vždy to poznáte, nemusíte se bát. Ke kontrole postačí zrcátko ve vybírací šachtě. Ujistíte se, že je komín průchodný, když uvidíte nahoře světlo. Pokud není zadehtovaný. V případě že ano, dehet ze strojkem z komína nedostanete. Navíc dehet je cítit. Když se rukou dotknete vnitřní stěny komína, nebudete mít ruku od sazí, ale budete mít na ní mazlavou smradlavou věc. Potom už se vyplatí zavolat kominíka.

Dále nás čekají roury, kotel, krb a kamna

Ano, napřed je potřeba vyčistit roury, následně spotřebič. U delších kouřovodů (například vedoucími zdí, která nelze rozebrat) se provádí klasické čištění kominickou štětkou. Ale v tomto případě vybírejte saze z vybíracího otvoru komína, až po úplném vyčištění spalinových cest.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio