Jak můžeme pomáhat volně žijícím zvířatům v tomto období? Poradí ochránce přírody

28. listopad 2018
Kraj na dlani

V dnešním magazínu pro venkov zjistíte, jaká byla letos úroda ovoce na Šternbersku, jak se daří jedné z nejstarších škol na Přerovsku, a popovídáme si s ochráncem přírody.

Na Šternbersku se ovocným stromům daří, letos prý byla úroda obzvlášť dobrá. Alespoň u pana Josefa Ráže, který se může pochlubit spoustou pěkných výpěstků. Povídal si s ním Aleš Spurný.

Základní škola v Jezernici patří k nejstarším na Přerovsku, funguje už od 17. století. I letos otevřela všech pět ročníků prvního stupně. Celkem pro dvacítku žáků, což na první pohled vypadá, že tam učitelé moc práce nemají. Jenže skloubit učivo při sloučené třídy není zrovna jednoduché. Zaujmout musí všechny, o to náročnější je příprava kantorů na vyučování. Jana Zemková se do jedné z tříd podívala, žáky trochu vyzkoušela a poptala se i na vánoční přípravy. 

Meteor Hlivice se prezentuje jako oddíl malé kopané. Nejen tamní obyvatelé, ale i lidé z okolí místní části Medlova na Olomoucku však vědí, že je také hlavním pořadatelem společenských, sportovních a kulturních akcí v obci. Manželé Pavlína a Alexandr Pavelkovi jsou vůdčími osobnostmi tohoto sdružení, a tak se jich Miroslav Kobza zeptal na jeho minulost i současnost

Český svaz ochránců přírody provozuje národní síť záchranných stanic, ve kterých pomáhá zraněným nebo handicapovaným volně žijícím zvířatům. Jedna z nich je i v Němčicích nad Hanou, kde působí ochránce přírody Drahoš Kňourek. Jak pomáhat zvířatům na konci podzimu? Jak poznáme, kdo potřebuje naší pomoc a kdo ne? I na to jsme se ho zeptali.

autoři: Jana Zemková , Miroslav Kobza , Aleš Spurný , Dita Vojnarová , Pavel Juráš , mid
Spustit audio