Jablka, pak švestky, s hruškami to je bídné. Pálenice zpracovávají letošní úrodu

8. říjen 2021 17:00

Sezóna pálení alkoholu na Vysočině je v plném proudu. V některých pálenicích začala už v červenci, kdy na stromech dozrály první třešně.

V současné době lidé vozí na výrobu alkoholu především podzimní jablka. Na tradiční slivovici z letošní úrody švestek se ještě čeká.

Kvas z jablek

„Takhle vypadá kvas z jablek, už vykvašený, hadicí se to vlastně natáhne dovnitř, do zásobníku.“ Vladimír Filip vlastní malou pálenici ve Smrčné na Jihlavsku, kterou venku obklopují plné sudy kvasu nebo pytle s jablky.

Právě z jablek se v těchto dnech pálí nejčastěji. „Začátkem sezóny to byly třešně. Podle toho, jak to dozrává. Třešně, pak byly meruňky, teď špendlíky a letní jablka a už začínají i švestky. Je ještě brzo na švestky, protože švestky většinou prodělají první mráz na stromě. Takže do toho listopadu na tom stromě ještě bývají.“

Alkohol ze všeho

Z čeho všeho se dá vypálit alkohol? „Všechno, co zkvasí. Každé ovoce, od špendlíků, meruněk, různých švestek, hrušek a jablek,“ popisuje Vladimír Filip, který si otevřel palírnu v roce 2004 společně se sousedem a poslední roky se jí věnuje na plný úvazek.

Zájem podle něj je. Loni vypálil 4000 litrů stoprocentního alkoholu. Kolik zvládne letos, bude záležet také na úrodě. „Jablek je hodně. Švestky ještě nevíme. To je taková loterie. Ale myslím si, že to nebude nic slavného. Hrušky budou úplně bídné. Proti loňsku se to vůbec nedá srovnat.“

Minulý rok byla úroda ovoce velmi dobrá, a to se odrazilo i na produkci pálenic, které podle údajů celního úřadu vyrobily na Vysočině přes 200 tisíc litrů alkoholu. Celkově úřad v kraji eviduje 48 zařízení, která mají povolení pálit alkohol.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související