Ivan Rous: Tovární mýty jsem slýchával už jako malý kluk

12. leden 2018

Opuštěné průmyslové objekty, jejich ruiny a jejich příběhy fascinovaly Ivana Rouse od dětství, prolézal je už jako kluk, dávno před tím, než přišel do módy tzv. urbex. A už jako dítě si také zřetelně uvědomoval, že staré továrny nejsou jen pouhými ruinami, opuštěnými obaly na stroje, výrobními areály nebo jejich torzy, ale též kulturním fenoménem se svou specifickou estetikou, geniem loci a příběhy.  

Postindustriál - tak liberecký historik, publicista, muzejník Ivan Rous nazval svou nedávno vydanou knihu o opuštěných stopách průmyslové činnosti let minulých. Ten staré fabriky nejen prozkoumává, dokumentuje a mapuje, ale snaží se i poukázat na sociokulturní rozměr industriálního dědictví vstupujícího do našich životů v podobě artefaktů, nehmotných myšlenek a svědectví téměř zmizelého světa.

Ivan Rous je historik, publicista, muzejník, jeskyňář věnující se především industriální historii a geologii Liberce, Liberecka a Jizerských hor. Jako pracovník Severočeského muzea se v posledních letech etabloval jako odborník na historii válečné výroby, pracovních táborů a také jako autor knih a historických map.

„Továrny vedle výrobních hal, strojů, užitkových prostor, představují také originální svět včetně tzv. zašíváren nebo továrních mýtů, které jsem slýchával už na průmyslovce," říká autor knihy o „postindustriálu". Jak přesně ale  pojmům industriál a postindustrál rozumět, jak je definovat?  

Ivan Rous nastiňuje ve zkratce životní cyklus fabrik jejichž torza jsou stále působivou výpovědí o nás a naší historii třeba i o jejich temných kapitolách, válečné výrobě, otrocké práci vězňů Třetí říše nebo budovatelském étosu komunistické totality:

Slovo postindustriál jsem si utrhnul ze stromu volných pojmů, nenašel jsem žádnou definici, která by říkala, co postindustriál je. Postindustriální společnost ano, ale ten postindustriál je trošku něco jiného. Nakonec jsem to definoval tak, že industriál neboli píle je to, kde původcem je investor, továrník, zatímco postindustriál jde od těch malinkých mravenečků, dělníků, kteří tam nejdříve pracují, pak se tam snaží třeba flákat a nakonec to rozeberou.

 

autor: David Hamr
Spustit audio