Intersalon představuje díla 70 umělců, všichni mohli tvořit jen na omezeném prostoru

3. prosinec 2018

Výstavu současného umění Intersalon hostí i v letošním roce Galerie Mariánská v Českých Budějovicích. Svá díla tu ukazuje sedmdesát umělců, mnozí se akce účastní pravidelně.

Historie Intersalonu je stará už 22 let. Od počátku tuto mezinárodní přehlídku současného výtvarného umění pořádá Asociace jihočeských výtvarníků.

V minulém roce ale pořadatelé omezili formát vystavovaných objektů na čtverec a letos šli ještě dál. „Musí to být čtverec o velikosti 50 krát 50 centimetrů. Smyslem celé této myšlenky bylo, aby každý z umělců měl stejný prostor k vyjádření, aby ty podmínky byly stejné. My už víme, že někdo záměrně nosí velké obrazy, a tím pádem visí v čele. Tímhle omezením se nám podařilo, že všichni jsou si v této galerii rovni,“ říká předseda asociace Vít Vavřinec Pavlík.

Omezená ale není výtvarná technika. Na Intersalonu jsou k vidění obrazy, fotografie, grafiky nebo prostorové objekty.

Jihočeské rybníky a poetická zákoutí. Výtvarník Václav Johanus zve do svého barevného světa

Václav Johanus – Ráno na zahradě

Barevný poetický svět teď můžete odhalit v českobudějovické galerii Hrozen. Karikaturista, grafik a ilustrátor Václav Johanus tu představuje své práce, které vznikly za poslední tři roky. Na padesát originálních děl možná návštěvníky překvapí nevšedním klidem a něhou.

Tradičním účastníkem je například Ladislav Hodný. Ten přiznává, že jej právě omezení formátu trochu zaskočilo. „Pro mě je to směsně malinké, ale zhostil jsem se toho. Vystavuji dvě díla, která zachycují moje pocity z krajin. Intersalon je krásná ucelená výstava,“ komentuje.

 Nové zadání naopak přivítal Pavel Klíma. „Ono to nutí autory, aby tvořili přímo pro Intersalon a já jsem s tím problém neměl. Když dělám větší formáty, tak stejně skicuji na menší rozměr, takže mi to nevadilo,“ dodává výtvarník, který se v posledních dvou letech zabývá pouze krajinou.

Přehlídka Intersalon v je Galerii Mariánská v Českých Budějovicích k vidění do 28. prosince.

Na výstavu se zašla podívat i Pavla Kuchtová, která připravuje kulturní magazín Kavárna. Dále pořad nabízí ochutnávku z audioknihy Bratrstvo křišťálu Vlastimila Vondrušky nebo recenzi knihy Armabetton.

Spustit audio

Související