I za mlčícího mluví jeho boty. Tak zní výmluvné motto Obuvnického muzea ve Zlíně

24. červenec 2021

Obuvnické muzeum ve Zlíně už víc jak 90 let udivuje návštěvníky ucelenou expozicí věnovanou historii obouvání. Představuje vývoj obuvi od 16. století. Najdete v ní třeba boty z křečka polního anebo gigantické sportovní boty pro americkou basketbalovou hvězdu s jejím vlastnoručním podpisem.

U zrodu kolekce historické a cizokrajné obuvi stáli zaměstnanci firmy Baťa, kteří již na počátku dvacátých let minulého století začali shromažďovat rozmanité typy obouvání. O „muzeu“ se zmiňuje časopis Sdělení již v roce 1918, ale výsledky sběratelského nadšení byly poprvé veřejně prezentovány až v květnu 1930, a to v budově zlínského zámku.

Sbírka je rozdělena do několika tematických celků. Nejatraktivnější část, kterou představuje unikátní kolekce obouvání cizích národů, ukazuje různé typy obuvi ze všech kontinentů světa. Patrně nejvzácnější je soubor textilních střevíčků z doby čínského císařství, jež byly určeny pro dívky se záměrně deformovanými chodidly.

Zajímavá je i kolekce afrických sandálů, velká sbírka obuvi z Indie nebo soubor bot z éry Osmanské říše. Nejpřitažlivějším exponátem pro laického návštěvníka jsou bezesporu opánky z peří pštrosa emu a lidských vlasů, které se používaly ještě v 19. století v centrální Austrálii ke krvavým rituálním obřadům.

Mezi nejcennější exponáty v historické sbírce patří křehký, zlatými a stříbrnými nitěmi bohatě krumplovaný pantoflíček z období třicetileté války či střevíček zvaný koturn, který se údajně vyskytuje jen ve dvaceti provedeních na světě.

Obuvnické muzeum ve Zlíně

Velkou pozornost budí mohutná holínka, vážící 3,75 kilogramu. Nosili ji ještě na počátku 19. století postilióni, tedy kočí, kteří s koňskými povozy rozváželi poštu. Další kuriozitou je dámský domácí střevíc z kůže polního křečka. Byl zhotoven v Praze v roce 1912 neznámým tovaryšem jako mistrovský kousek, a to při zkouškách na obuvnického mistra.

Nejrozsáhlejší a patrně nejucelenější kolekcí je obuv z produkce firmy Baťa. Sleduje vývoj výroby od vzniku továrny v roce 1894 až po rok 1945, kdy byl obuvnický komplex znárodněn. Jsou zde výrobky z dob počátků, například obyčejné papuče nebo nevzhledné plátěné střevíce, ale také luxusní modely pro světovou výstavu v New Yorku nebo atraktivní dámská a pánská obuv, která byla běžně dostupná v každé firemní prodejně za pouhých 49 korun.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio