I ve středních Čechách začalo dobrovolné plošné antigenní testování na covid-19

16. prosinec 2020

Od středy je možné nechat se dobrovolně a bezplatně otestovat na koronavirus. Využívat se k tomu budou antigenní testy, které jsou na vyhodnocení rychlejší než klasické PCR. Vláda testování spustila kvůli velkému zájmu dřív, původně mělo začít v pátek. I tak ale není jisté, že se na všechny zájemce ještě do svátků dostane.

Ministerstvo zdravotnictví slibuje kapacity až 60 tisíc testů denně. Testuje asi 170 odběrových míst a několik stovek lékařů v ordinacích, kteří se mohli zapojit dobrovolně. Cílem je hlavně odhalit nakažené lidi, kteří jsou ale bez příznaků.

Kde se objednat

Ministerstvo zdravotnictví spustilo rezervační web, dá se najít na stránkách crs.uzis.cz, kde jsou vypsaná odběrová místa. Databáze ale pořád není úplně kompletní. Na některá odběrová místa se totiž není možné přes ministerský web objednat. Například část nemocnic má ale vlastní rezervační systémy, lidé se tak můžou na testy objednávat přímo na jejich internetových stránkách. Bez rezervace není možné se na test dostat.

Na ministerském webu se aktuálně zobrazuje přes 170 odběrových míst. Například Olomoucký kraj jich má zatím 8, Středočeský 18, v Praze je jich 28. Už teď je jasné, že o testování je zájem, svoji registraci už potvrdilo přes 18 tisíc lidí. Například velké nemocnice v Praze už  před svátky hlásí vyčerpané kapacity. Volné termíny nabízí až na 28. prosince. Testovat zdarma se bude až do poloviny ledna.

Plošné testování by hygienikům mělo pomoct odhalit hlavně takzvané bezpříznakové přenašeče. A pokud možno zabránit tomu, aby právě tito lidé nakazili své zdravé příbuzné. „Zachytí právě infekční jedince, kteří můžou být zdrojem nákazy. Zatímco PCR test zachytává i zbytky viru po prodělané infekci. Cílem je včasné odhalení infekčních osob, a tím pádem zamezíme dalšímu šíření nákazy,“ vysvětluje hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Testy v kraji zatím bez front, termíny na nejbližší dny jsou ale už obsazené

Ve středních Čechách začalo plošné testování, fronty u odběrových míst nejsou. Na testy se lidé objednávají přes internet nebo telefonicky. Termíny pro nejbližší dny jsou většinou obsazené.

V kladenské nemocnici začínají testovat dnes v poledne, fronty se zde zatím netvoří. Podle mluvčí nemocnice Hany Plačkové jsou případně pracovníci nemocnice připraveni pomoci s koordinací testů. Zájemci o test se musí objednat přes webový formulář, termíny v něm nemocnice otvírá postupně. Při vysokém zájmu případně přidá další. "Na tento týden je kapacita rezervací již zcela naplněna," uvedla mluvčí.

"Testuje se dnes od 13:00. Máme kapacitu 100 lidí denně," řekl ČTK mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota. Testování je podle něj možné jen po předchozí registraci na webu nemocnice pomocí objednávkového formuláře. "Takže by se žádné fronty tvořit neměly," dodal mluvčí. O antigenní testy je podle Janoty zájem, termíny jsou obsazené asi do 29. prosince. V případě, že objednávkový systém nenabídne volný termín, je podle nemocnice nutné počkat a objednat se později nebo se obrátit na jiné pracoviště.

V Mladé Boleslavi se antigenní testování veřejnosti provádí v hlavním sále zdejšího Domu kultury. Testuje se pouze v pracovní dny od 8:00 do 12:00. O testování je velký zájem, volné termíny má mladoboleslavská nemocnice až 28. prosince. "Zájem je a lidé chodí již od 8:00. Denně vyšetříme 120 lidí," řekla ČTK mluvčí nemocnice Hana Kopalová. Antigenní test se může opakovat maximálně jednou za pět dnů, podstoupit ho mohou pouze lidí s platným zdravotním pojištěním v České republice. Před odběrem se proto každý musí prokázat platným průkazem pojištěnce.

Antigenní test zdarma můžou lidé absolvovat opakovaně, maximálně ale jednou za pět dnů. Jeho výsledek se dozví do 20 minut přímo na odběrovém místě. V případě, že bude test pozitivní a testovaný nebude mít žádné příznaky nemoci covid-19, hygienici ho pro jistotu pošlou ještě na PCR test, aby se výsledek ověřil. V případě, že je výsledek testu negativní, i v tomhle případě musí lidé dál dbát na dodržování hygienickým opatření.

autor: Jitka Lukešová | zdroj: ČTK
Spustit audio