I přes růst cen energií si v MHD můžete užít klimatizaci. Nařizuje to Standard kvality

17. srpen 2022 13:25

I přes rostoucí ceny energií budou dál autobusy i tramvaje klimatizované. Dopravnímu podniku to nařizuje Standard kvality pražské integrované dopravy z roku 2018. Od té doby tak každý nakoupený kus vozového parku musí být vybavený klimatizací v prostoru pro cestujcící i v kabině pro řidiče.

Pokud stoupne venkovní teplota nad 22 stupňů Celsia, musí Dopravní podnik hl. m. Prahy automaticky spustit klimatizaci v autobusech i tramvajích, které jsou jí vybavené.

Čtěte také

„Při venkovních teplotách vyšších než je 25 stupňů Celsia musí být teplota uvnitř vozidla vždy o jeden až šest stupňů nižší než venkovní. Jinými slovy, abychom kvůli rostoucím cenám elektřiny a případným úsporám energií mohli postupovat jinak, než nám ukládají standardy kvality pražské integrované dopravy, o tom musí rozhodnout město,“ vysvětluje mluvčí DPP Daniel Šabík.

Klimatizovaných vozů výrazně přibývá

Od roku 2018 výrazně vzrostl počet plně klimatizovaných autobusů, zatímco v té době jezdilo po silnicích hlavního města 185 klimatizovaných autobusů, dnes je to víc než 1200. Klimatizaci tak má více než každý druhý.

Roste i počet klimatizovaných tramvají, dodává Daniel Šabík: „Máme 126 plně klimatizovaných tramvají typu 15T, to znamená necelých 23 procent z vozového parku tramvají.“

Tramvaje s klimatizací poznají cestující na první pohled – podle žluté čelní masky a také piktogramu klimatizace vedle každých nástupních dveří. Starší typy tramvají klimatizované nejsou, podle dopravního podniku by se taková investice ani nevyplatila.

Spustit audio

Související