I po zranění, které ho připravilo o ruku a zrak, hraje Rickard Persson dál na kytaru

28. prosinec 2020

Když hraje na kytaru, vůbec byste nepoznali, že na levé ruce má jen tři prsty a polovinu palce a o pravou přišel úplně, stejně jako o zrak.

Ricky Persson je ze Švédska, ale právě zkouší v Jihlavě s novými spoluhráči. Na koncertech chtějí hrát především jeho vlastní písničky.

Švédský kytarista, učitel hudby a motivační řečník Ricky Persson žije v Brně se svou českou manželkou a čtyřletým synem.

Zkoušet je strašná sranda...

Před časem jej na mezinárodním semináři jógy, kde měl hudební workshop, uviděla jihlavská zpěvačka Lenka Procházková a oslovila jej: „Dřív jsem dělala hudbu profesionálně, ale potom jsem měla dvě děti a musela jsem to přerušit, ale strašně jsem se k tomu chtěla vrátit, takže jsem hledala někoho, s kým bych dál navázala. Když jsem ho tam viděla, poprosila jsem ho, jestli by se mnou nehrál,“ vzpomíná.

Spolupráce s nevidomým spoluhráčem, se kterým se Lenka Procházková domlouvá anglicky a tlumočí pro třetího muzikanta Tomáše Brzobohatého, je náročná. „Musím si uvědomit spoustu věcí, že Ricky nevidí, co děláme, nevidí, kde jsme, nerozumí nám, co si říkáme česky, ale protože se máme rádi, tak se na ty zkoušky hrozně těšíme a je strašná sranda,“ směje se Lenka.

Fatální zranění v 17 letech

Ricky o svém zranění nemá problém mluvit. Když mu bylo 17, vybouchla mu v ruce do obličeje podomácku vyrobená trhavina. Ze zranění se léčil dlouho, a do života ho vrátila hudba, které se věnoval od malička. „To se vám nejdřív zdá, že život úplně skončil. Ale jednoho dne se musíte rozhodnout a já jsem se rozhodl vrátit se do života a dát mu smysl. Takže jsem popadl kytaru a našel způsob, jak na ni znovu hrát. Naučil jsem se něco důležitého – že se nikdo nemusí bát hledat nové cesty,“ vzpomíná Ricky, který svůj příběh vypráví ve školách a na setkáních s lidmi, které jím motivuje.

Písničky pro nové jihlavské seskupení, které zatím nemá jméno, píše sám a těší se na první koncerty.

Spustit audio