I malé louky se vzácnou květenou a živočichy je třeba udržovat. Pod Javořicí se ručně kosí

30. červen 2020

Na kraji lesa stojí valník, kam nosí hromady pokosené trávy z nedaleké louky členové spolku Javořice.

Rašelinná loučka u rybníka Horní Mrzatec mezi Lhotkou a Mrákotínem je vzácnou lokalitou, kde rostou například suchopýr, vachta trojlistá, bahenní růže nebo violka. „Kromě toho jsou tady živočichové – ještěrka živorodá, sluka, letos je vlhko, takže je hodně žabek, obojživelníci, mraky pavouků,“ usmívá se Jiří Pykal ze spolku Javořice.

„Když jsme založili spolek, tak jsme se dívali po okolí, kde by bylo potřeba přiložit ruku k dílu, a potkali jsme kamarády botaniky a biology, kteří nám řekli, že tady ta lokalita by to potřebovala. Chtěli jsme to navrátit do původního stavu před třiceti lety, kdy se to tady hospodářsky udržovalo, sekla se tráva, sušilo se tady seno, ale pak to přestalo, takže louka začala zarůstat, a proto je třeba tu hmotu každý rok odvážet, aby tady bylo míň živin a podobalo se to tomu rašelinnému společenstvu, kde rostou ty vzácné kytky,“ vysvětluje počátky aktivity, kterou letos spolek uspořádal už po deváté.

Kosení, táborák, koupání

Chráněnou přírodní památku je potřeba také zbavit náletu. „Zdejší olše jsou houževnaté. I když je každý rok redukujeme, tak ony stále přirůstají, takže vedou jedna nula,“ usmívá se Jiří Pykal.

Brigádníci ze spolku i řad veřejnosti louku kosí tradičním způsobem. Je to lepší než využít křovinořez, protože po louce chodí více lidí s kosami a náručemi trávy, takže zeminu udusávají a voda z rašelin může stoupat. Když je odpoledne hotovo, končí se táborákem, opékáním a koupáním v čistém rybníku. „Každý rok nám vychází počasí, a to je ta nejcennější devíza,“ říká Jiří Pykal.

Spolek Javořice kromě tradičního kosení rašelinné louky pořádá ještě dvě akce – jarní regionální přehlídku filmů Jeden svět v pelhřimovském kině a podzimní závod pro rodiny s dětmi Kolečka v Lipkách. „A tyto tři akce nás zaměstnají na celý rok,“ směje se Jiří Pykal na závěr.

Spustit audio

Související