I letos dostanete v cíli Měřínské padesátky domácí gulášovku, říká za pořadatele Josef Fiala

1. červen 2017

První ročník Měřínské padesátky absolvoval Josef Fiala v nejrychlejším čase. To bylo v roce 1972, od té doby ji absolvoval pouze čtyřikrát, ale byl u všech pětačtyřiceti ročníků, a nebude chybět ani letos. „Když takovou akci organizujete, už na to není čas,“ vysvětlil důvod své aktivní neúčasti předseda odboru Klubu českých turistů v Měříně a taky vrchní revizor značení pěších turistických tras v České republice Josef Fiala.

I letos je připravena noční padesátka. „Zájemci mohou na tuhle noční padesátku navázat denní padesátku a mají tak stovku. Jsou dálkoplazi, kteří se ve stovkách vyžívají. Daleko víc je ale těch, kteří projdou jenom noční. Jiní jdou denní padesátku. My máme obě trasy do osmičky, což je výhoda pro ty, kteří jdou obě dvě. Aby po šedesáti kilometrech nevolali z dálky, že už nemohou,“ usmívá se Josef Fiala.

Velký dík za Měřínskou padesátkou patří otcům zakladatelům

„Platí, že mládí žije nadějemi, stáří žije vzpomínkami a já si ve svém věku můžu dovolit vzpomínat i tak daleko do minulosti. Vzpomínám rád, na začátku sedmdesátých let byl v tehdejším Československu velký boom turistických dálkových pochodů. V té době jich také mnoho vzniklo. A tehdy se otcové zakladatelé, tak jim v Měříně říkáme – dnes už jsou to dědci, rozhodli uspořádat první ročník Měřínské padesátky. V duchu tehdejších tradic se šly jenom dvě trasy, padesát a pětadvacet kilometrů,“ popisuje okolnosti vzniku Měřínské padesátky Josef Fiala.

Start všech účastníku byl v jeden okamžik, na jednou místě, byl to takový závod, dokonce se měřil čas. „Snažili se jít svižně nebo dokonce běžet, protože výsledný čas měli účastníci uvedený na diplomu, který v cíli dostali. Ten první ročník se šel na jih od Měřína, vyšlo nás deset, všichni jsme doběhli. Nejlepší čas byl šest hodin a čtyřicet minut. Jak si to tak dobře pamatuju? Protože byl můj,“ směje se Josef Fiala.

Trasy jsou vybírány podle světových stran. Po čtyřech letech je s drobnými změnami opakujeme

Pro pěší účastníky Měřínské padesátky je letos připraveno šest tras. Od sedmi a půl kilometrů po padesátikilometrové vzdálenosti. Organizátoři pamatují i na cyklisty. Pro ně připravili trasy od pětadvaceti po sto kilometrů. „Trasy jsou vybírány podle světových stran. Po čtyřech letech je opakujeme, ale musíme je upravovat. Snažíme se je bezprostředně po sobě neopakovat. Letos povedou na východ od Měřína,“ vysvětluje způsob přípravy akce, na kterou loni dorazilo devět set lidí, Josef Fiala.

Sraz pěších turistů je mezi sedmou a devátou, cykloturisté se mohou prezentovat mezi osmou a desátou hodinou. „Upřímně, když někdo vyrazí dřív nebo později, je nám to jedno, pokud se do tmy vrátí. Nebazírujeme na přesném dodržení. Pro fungování kontrol na trasách je ale nutné se do časového rozpětí celého dne vejít,“ upozorňuje Josef Fiala.

Na prvním ročníku si deset statečných pochutnalo na hovězím vývaru

I letos dostanou všichni účastníci polévku. „Tahle polévková tradice vznikla už na prvním ročníku. Tehdy to byl hovězí vývar z kosti, později jsme přešli na gulášovou polévku. Pomáhá nám základní škola v Měříně, která nám půjčí kuchyni. Některé naše členky jsou kuchařky a od rána ji připravují. Začínají ve čtyři hodiny ráno. Vzpomínám si, že jednou musely polévku dokonce dovařovat,“ usmívá se Josef Fiala.

Start a cíl Měřínské padesátky je v sobou 3. června na fotbalovém areálu TJ Jiskra Měřín. Pořadatelé doporučují využít turistické mapy edice KČT č. 79 Jihlavsko a č. 84 Velkomeziříčsko.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.