I dnešní děti mají spoustu fantazie. Napsaly pro Český rozhlas vánoční pohádky

26. prosinec 2019

Český rozhlas Vysočina pravidelně o Vánocích vysílá pohádky, které napsaly děti ze základních škol. Ty nejlepší příběhy přečtou herci Horáckého divadla.

Tentokrát se spisovatelského pera chopili žáci jihlavské školy v Seifertově ulici.

O psaní pohádek pro Český rozhlas projevily děti velký zájem. A podle toho, co jsme přímo ve třídách zjistili, jim vymýšlení příběhů nedělalo žádné problémy. „Já jsem napsal pohádku o vánočním skřítkovi. Holčička s pánem ho šli najít do nějaké země,“ prozrazuje třeťák Dan. „Já jsem psala o sněhovém králíčkovi,“ přidává se Danova spolužačka Lucka, a Josefínka ukazuje svou pohádku, která zabírá celou stránku. „O baňkovým skřítkovi,“ představuje své dílko.

Dvanáct vybraných pohádek přečtou herci Horáckého divadla Jihlava

Ze základní školy v Seifertově ulici jsme si do redakce přinesli celý štos pohádek, a vedoucí vysílání Zdeněk Koudelka měl hodně těžký úkol. Musel vybrat ty nejlepší. „Ve vysílání se jich nakonec ocitne dvanáct, a protože některé pohádky byly spíš obrázkové, budou se moci naši posluchači na ně podívat na našem webu,“ dodává Zdeněk Koudelka. Vybraných dvanáct pohádek přišli do redakce Českého rozhlasu Vysočina přečíst herci Horáckého divadla Jihlava Zdeněk Dryšl, Stanislav Gerstner a manželé Vokůrkovi.

Poslechněte si...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.