I částečné zatmění Slunce je výjimečným astronomickým jevem

19. březen 2015
Dobré odpoledne

Sluneční zatmění na zeměkouli jsou pozorovatelná každý rok jednou nebo dvakrát, ale pokud je chceme pozorovat z jednoho místa, tak tato četnost rapidně klesá. „Stín, který dopadá na Zemi, je totiž velice malý, vešla by se do něj asi tak Česká republika. Navíc tím jak se zeměkoule otáčí, se stín také posouvá, takže ten jev je relativně krátký. Z hlediska jednoho místa na naší Zemi je to tedy velice vzácný jev,“ upřesňuje astronom Miloš Podařil z Jihlavské astronomické společnosti.

Na internetu najdeme tabulky s údaji, kdy tento jev začíná a kdy vrcholí. „Pokud to vztáhneme na Jihlavu, tedy víceméně střed kraje Vysočina, začátek bude v 9 hodin 38 minut dopoledne. Maximum zatmění, tedy kdy stín bude zastiňovat sluneční kotouč z jeho největší části (asi 70 %) bude k vidění asi v 10 hodin 47 minut. Celý jev pak skončí v 11 hodin 50 minut. Slunce bude v době největšího zatmění vypadat jako úzký srpek,“ uvádí Miloš Podařil.

K pohledu do Slunce potřebujeme důkladnou ochranu očí

Přímý pohled do slunečního kotouče je podle Miloše Podařila nebezpečný. „Pokud budeme pozorovat pouhým okem, nejlepším řešením je vzít svářečský filtr, faktor alespoň 13 a víc, zrak je tím chráněn dostatečně. Tyto filtry se dají koupit v prodejnách pracovních pomůcek v řádu desetikorun.“ Babské rady typu začouzené sklíčko nad svíčkou Miloš Podařil nedoporučuje: „On člověk asi o zrak nepřijde, když se podívá na chviličku, ale doporučit to nelze, protože tok záření, který přichází ze slunce a dopadá do oka, je velice velký. Další možností jsou vyvolané osvícené kinofilmy nebo i dříve používané magnetické diskety, ale ty bychom měli vzít alespoň dvě přes sebe.“

Pozorovacích míst bude na Vysočině několik

Astronomové budou mít své dalekohledy vybavené speciálními filtry, aby ochránili zrak návštěvníků, kteří se na astronomický úkaz přijdou podívat. Miloš Podařil vyjmenoval, kde můžeme částečné zatmění Slunce pozorovat: „Stanovišť vybavených astronomickými dalekohledy bude několik. Můžu pozvat do Pelhřimova na Masarykovo náměstí, dále do Třebíče na hvězdárnu v ulici Švabinského. Spolupracovníky máme i ve Stříbrných Horách u Přibyslavi.“

V Jihlavě najdete členy Jihlavské astronomické společnosti na Masarykově náměstí před budovou Muzea Vysočina už od devíti hodin dopoledne až do dvanácti hodin. Zájemci o vesmírné jevy pak mohou přijít ještě ve čtvrtek 26. března přijede na přednášku do Muzea Vysočiny. „Přijede Pavel Spurný z Astronomického ústavu. To je světový expert v oblasti meteoritů a meteorů a součástí přednášky bude i představení poznatků o nedávno objeveném meteoritu, který spadl na Žďársku,“ zve Miloš Podařil.

autor: dak
Spustit audio