I běžkaři se dočkají svých tratí. Ve Vysočina aréně rozvážejí sníh z obřích zásobníků

15. prosinec 2019 05:10

I když Vysočinu sníh zatím nepokrývá, milovníkům běžeckého lyžování se blíží začátek sezony. V novoměstské Vysočina aréně totiž začaly práce na přípravě tratí.

Běžkaři či biatlonisté se po něm budou na lyžích prohánět minimálně do března. 

Rolby, bagry, nákladní auta

„Sníh rozdrtí, já jim to rolbou naškrábu, aby tam nebyly velké hroudy, a ty bagry to začnou nakládat na tatry, který to roznáší na tratě.“ Zatímco správce Vysočina arény Tomáš Procházka rolbou rozmělňuje sníh, který v obřím zásobníku přečkal od minulé zimy celý rok, kolem nás nákladní auta jedno za druhým bílou hmotu vezou do lesů v okolí.

20 tisíc kubíků

„Jezdí na dvě místa, aby se to mohlo propojit. Měly by naložit asi 20 tisíc kubíků sněhu, máme to tak zhruba na deset dní práce.“

Běžkařské tratě ve Vysočina aréně nevyužívají pouze amatérští sportovci. Areál bude v březnu hostit Světový pohár v biatlonu. Podle sekretáře organizačního výboru Jana Skřičky by měl navezený sníh do té doby vydržet. „Troufáme si tvrdit, že jsme zvolili takový postup, aby vrstva byla dostatečně silná, a neděláme hned od začátku maximální šířku trati, kterou budeme potřebovat na světový pohár.“ Zatím budou tratě široké jen čtyři metry.

130 centimetrů sněhu

„To nám stačí na lyžování, děláme výšku 130 centimetrů, aby nám to vydrželo, pak už se to jen roztáhne na 6,8 metrů, co bude potřeba,“ vysvětluje dále Tomáš Procházka, jak začátkem března správci upraví okruhy pro potřeby špičkových biatlonistů. 

I když současné práce nezaberou ani dva týdny, další budou hned na řadě. „V průběhu ledna začneme připravovat před Zlatým pohárem v běžeckém lyžování tu část trati, která bude využitá pro Světový pohár v běhu, což jsou klasické běžecké tratě na houpačky a k esíčkům, tam asi dva kilometry nám bude zbývat ještě dodělat,“ dodává Jan Skřička.

Zatímco závod o Zlatou lyži bude Vysočina aréna hostit už první víkend v lednu, biatlonisté do areálu dorazí na začátku března.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související