Hypotékám nahrávají nízké úrokové sazby a stále ještě příznivé ceny nemovitostí

20. duben 2015
Dobré odpoledne

„V tuto chvíli je situace na trhu pro hypotéky velmi příznivá. Ceny hypoték jsou velmi nízko jak úrokové sazby, tak ceny nemovitostí jsou velmi příznivé. I když do budoucna se předpokládá jejich růst. Budeme-li konkrétní, tak úroková sazba u hypotéky se nyní pohybuje ve výši 1,59% ročně,“ říká hypotéční poradkyně společnosti Golem Finance Michaela Bartošová.

„Ale je potřeba zohlednit i další parametry, které na první pohled nejlepší úrokovou sazbu mohou znevýhodnit. Vliv na její výši má i hodnota nemovitosti v kombinaci s výší úvěru,“ dodává.

Nájem nebo vlastní bydlení?

„Podle mého názoru vás měsíční splátka nájmu v současné době vyjde dráž než splátka hypotéky. Proto se vyplatí bydlet ve svém.“ Při žádosti o úvěr musíme pamatovat na více věcí. „To je velmi individuální, protože hypotéka je ve většině případů spojena s bydlením, ale může být i neúčelová. Potřebujete tedy vědět, co chcete – zda půjčku na výstavbu, rekonstrukci, pořízení družstevního bydlení nebo zda to bude třeba neúčelový úvěr. Banku bude zajímat hodnota nemovitosti a zdroj a výše vašich příjmů.“

Peníze do měsíce

Než se pustíme do vyřizování nějakého úvěru, je ideální navštívit hypotéčního makléře, který nám poradí s výběrem konkrétního finančního ústavu a seznámí s veškerými poplatky, které jsou s vyřízením hypotéky spojeny. Mezi bankami jsou rozdíly, takže nelze dopředu určit, jaká bude jejich výše. Na otázku rychlosti vyřízení Michaela Bartošová odpověděla: „Průměrná doba vyřízení jsou tři až čtyři týdny. U refinancování vás tolik papírování čekat nebude, určitě stojí poptat i svoji současnou banku a zjistit aktuální podmínky,“ dodává poradkyně Michaela Bartošová.

Chat s Michaelou Bartošovou

autor: Joža Kolář
Spustit audio