Hypnotizér Jakub Kroulík: Lež poznám. Ale daleko jednodušší je nelhat, člověk si tak ušetří problémy

19. leden 2021

Rozhovor s fenomenálním hypnotizérem a mentalistou Jakubem Kroulíkem je nezapomenutelný zážitek. Během poutavého líčení o nevídané síle a možnostech hypnózy vás do ní takřka zcela přirozeně přivede.

Jakub Kroulík pochází ze Rtyně v Podkrkonoší a tvrdí, že každého umí uvést do hypnózy a pozná, když kdokoliv lže. Je vystudovaným teologem, od roku 2007 vede přednášky pro policii a bezpečnostní agentury na téma: anatomie lži. A nově vyšla i jeho kniha s názvem Hypnotizér.

Jakub Kroulík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co to znamená, když se řekne mentalista? Umí číst myšlenky?
Mentalista je psychologický kouzelník. Je tedy osobou, která vytváří iluzi, jakoby měla paranormální schopnosti. Nicméně netvrdí, že je skutečně má.

Motivoval mě Břetislav Kafka. Vyrostl jsem na legendách o jeho fantastickém hypnotizérském umění a chtěl proniknout hlouběji.
Jakub Kroulík, mentalista a hypnotizér

Takže jste vlastně takový manipulátor?
Ano, ale slovo manipulátor lidé vnímají většinou negativně. Ovšem v tomto případě je to velice pozitivní, protože diváci se mnou přistupují na hru, že si budeme vytvářet iluzi paranormálna a chtějí ten zážitek zažít.

Čtěte také

Jste i vítězem manipulace na Mistrovství České republiky v moderní magii. Chápu to správně, že jste tedy začínal jako kouzelník?
Začínal jsem jako kouzelník, i když mým prvotním cílem byla hypnóza. Jak jste říkala, pocházím ze Rtyně v Podkrkonoší a v sousedním Červeném Kostelci žil Břetislav Kafka. Já jsem ho už bohužel nezažil, ale vyrostl jsem na legendách o něm, o jeho fantastickém hypnotizérském umění. A to mne motivovalo chtít proniknout do tohoto odvětví hlouběji.

Když se zaměříme na hypnózu. Děláte kouzla, je to lékařská věda nebo je to vrcholná psychologie?
Tady je důležité odlišit mentalismus a hypnózu. Protože ne každý mentalista je zároveň hypnotizér a naopak. Mentalista vytváří iluzi, je to psychologický kouzelník. Tvoří iluzi, že je osobou s jistými schopnostmi. A dochází k tomu kombinací triků, psychologie a kouzelnickým uměním. Kdežto hypnotizér je skutečný. Ten zachází s fenoménem hypnózy, působí na svá média, která potom prožívají to, co on na ně přenese.

Jakub Kroulík, expert na hypnózu, sugesci, magické myšlení a mystéria (para)normálních schopnosti

Jak jste se k tomu všemu dostal?
Hlavní inspirací byl Břetislav Kafka. Ale dostat se k hypnóze není úplně jednoduché, aspoň tenkrát, když já jsem začínal, nebylo. Hledal jsem někoho, kdo hypnózu ovládá a u koho bych se mohl přiučit. Ale nikoho jsem nenašel. Tak jsem usoudil, když jsem v televizi viděl show Davida Copperfielda, že kouzelníci pravděpodobně umí hypnózu. Viděl jsem, jak on udělal na asistentku magické gesto a ona strnula, potom třeba levitovala nebo zmizela. Tak jsem jako divák věřil, že hypnózu ovládá. Ale postupem času, když jsem se stal kouzelníkem, tak jsem zjistil, že jsou to dva rozdílné obory, i když nemají úplně ostré hranice. A mohou se v některých případech prolínat.

Čtěte také

Co je vám bližší? Hypnóza nebo ona kouzelná moc?
Pro mne je samozřejmě hypnóza to nejvíc. Zaprvé, pokud ji sami zažijete, tak je to úžasný pocit uvolnění a současně hlubokého soustředění. Většinou si při ní odpočinete. Ale mentalismus je zase druhá stránka věci. Kdy můžete lidi bavit, vytvořit jim iluzi, že jste opravdu člověk s paranormálními schopnostmi. Ale je přitom čestný. Protože nikomu netvrdíte, že skutečně vidíte na dálku, dokážete levitovat nebo diagnostikovat zdravotní stav. Říkáte, že vytváříte iluzi. Že to, co lidé uvidí, budou pravděpodobně vnímat jako skutečnost, ale jde o iluzi.

Rádi si o sobě myslíme, že jsme nemanipulovatelní. Čím víc se v tom utvrzujeme, tím snáze se s námi manipuluje.
Jakub Kroulík, mentalista a hypnotizér

Tvrdíte, že poznáte, když někdo lže. Jak se to dělá?
Ano, poznám to. Je to jedna ze základních mentalistických dovedností. Když se na vás podívám, tak to poznám z vaší nonverbální komunikace, z vašeho pohledu, třeba i z toho, jak sedíte. Teď, když se na sebe koukáme, tak vidím, jestli přikyvujete nebo jen držíte hlavu rovně a přemýšlíte. Z toho všeho já mohu usuzovat na vaše myšlenkové pochody a dál pokračovat.

Vaši blízcí to s vámi tedy asi nebudou mít úplně jednoduché. Nebojí se vás?
Snažím se netahat si práci domů. Protože tohle vnímám jako zaměstnání a mým cílem není, aby se mne má rodina a přátelé báli. Chápu, že někteří cítí, že mi nemohou lhát, ale já si myslím, že je daleko jednodušší nelhat. Člověk si ušetří mnoho problémů.

Přiznám se, že jsem měla před rozhovorem obavy, jestli mě neuspíte, protože jsem četla, že to umíte doslova lusknutím prstu.
Ano, ale potom bych si tady mohl povídat sám. A to by rozhodně nebylo tak zábavné.

Ženy se hypnózy většinou nebojí, nemají s ní problém. Naopak ji rády zažijí. Chlapi se bojí víc a myslí si, že hypnóza je slabost.
Jakub Kroulík, mentalista a hypnotizér

Jde zhypnotizovat úplně každý?
To je asi nejčastěji kladená otázka. Ptají se na ni tedy především muži. Mají asi nějakým způsobem pocit, že vstoupit do hypnózy je slabost. Tak se ptají pro jistotu, aby věděli na čem jsou. Většinou když se na přednáškách potkávám se ženami, tak ty se nebojí, ty s hypnózou problém nemají. Naopak to rády zažijí. Chlapi se hypnózy bojí.

Jakub Kroulík, expert na hypnózu, sugesci, magické myšlení a mystéria (para)normálních schopnosti

Nehraje v tom roli i to, zda v hypnózu člověk věří? Přeci jen je spousta nedůvěřivých, uzavřených a nemanipulovatelných lidí?
Rádi si o sobě myslíme, že jsme nemanipulovatelní. Ale čím víc jsme v tom utvrzeni, tím snáze se s námi manipuluje. Právě proto jsem tyto a další otázky shrnul spolu s Martou Fenclovou do knížky Hypnotizér, která vyšla. Lidé se na to hodně ptají a jaké je tedy skutečnost? Ta není úplně jednoduchá a nejde úplně shrnout do jedné věty. Takže jsme se o tom hodně rozpovídali a věřím, že jsme tam uspokojivě odpověděli na spoustu otázek.

Čtěte také

Vzbuzujete důvěru, jste perfektně oblečený. To je asi také důležité, ne?
Já mám rád společenské oblečení, protože je mi to příjemné. A možná je to i tím, že jsem s babičkou v Malých Svatoňovicích vždy o prázdninách sledoval filmy pro pamětníky. Líbilo se mi tam, jak se ti lidé hezky chovají, že jsou krásně oblečeni. Tedy ano, je to součástí, ale není to podmínka. Každý má samozřejmě svoji osobnost a té by měl potom přizpůsobit vše ostatní. Někteří mí kolegové například rádi vystupují na ulici jako pouliční hypnotizéři či kouzelníci. Takže tomu přizpůsobují i svůj vzhled. Tam kdyby byli v obleku, tak by vypadali legračně.

K čemu je hypnóza dobrá?
Hypnóza je vynikající prostředek k uvolnění. Hodit všechny své starosti za hlavu. Například hodně lidí se na mne obrací s tím, že mají problémy se spánkem. Neumí si odpočinout a vypnout. Samozřejmě, hypnóza v tomto umí pomoci, ale já všem znovu a znovu opakuji, že nejsem terapeut. A pokud mají nějaké problémy, tak by měli vyhledat specialistu lékaře, psychologa či psychiatra. Já jsem vystudovaný religionista, takže mým oborem jsou nová náboženská hnutí. Mám rád různé představitele těchto hnutí, kteří třeba používají stejné metody, jako já.

Čtěte také

Dá se tedy říct, že se jedná o alternativní cestu? Možná to mnozí budou dávat do této škatulky. U vás mi ale přišla zajímavá spolupráce s policií. Představuji si vás jako mentalistu z televizního seriálu, který někam přijde a hned je mu vše jasné.
Mentalista je moc pěkný televizní seriál. Patrick Jane v podání charismatického Simona Bakera je můj oblíbenec a všechno vyřeší. Ve skutečnosti to ale nefunguje úplně tak jako v tomto seriálu. Nicméně mohu pochválit jeho tvůrce, že efekty, které se tam předvádí při řešení kriminálních činů, jsou v reálu skutečně možné. Mohou se použít ke zjištění informací.

Když má někdo takovou moc, tak není to nebezpečné? Zneužil jste někdy svých schopností?
Jak řekl můj mistr, pan Holub, s rostoucím vlivem roste i vaše zodpovědnost, jak ho použijete. Jakmile ho jednou zneužijete a lidé se to dozví, tak se vás začnou bát. A už není nikdo, kdo by s vámi zašel na pivo. A člověk zůstává sám.

Jakub Kroulík

Hypnotizér Jakub Kroulík


je milovníkem módy, magického umění a hypnózy zejména z viktoriánské éry a ze začátku dvacátého století v Evropě. Tajemství tohoto umění z pohledu dnešních vědeckých poznatků poodhaluje na svých oblíbených přednáškách po České republice.

Je vám ale jasné, že mnozí teď kroutí hlavou, že to nevěří. Že není možné, abyste dokázal to, co tvrdíte.
Proto dělám veřejné přednášky. Tam si mohou lidé přijít vše, o čem hovořím, na vlastní kůži prožít. V současné době bohužel, kvůli koronavirovým opatřením, nejsou přednášky možné, takže jsem se přesunul do online prostředí. Na tomto portále píši články, abych všechny seznámil například i s tím, jestli je možné hypnózu zneužít. Nebo jaké byly nejslavnější soudní případy, kde se hypnóza řešila.

Ve své knize Hypnotizér se tedy snažíte zpopularizovat hypnózu?
Vlastně od dob první republiky hypnóza na území Československa nebo teď České republiky nebylo moc vidět. Většinou byla uzavřena do nějakých léčeben nebo ordinací. Ale aby se s ní mohl člověk přímo setkat, to možné nebylo. Takže se snažím o takovou renesanci hypnózy v Čechách.

Jakub Kroulík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Držím palce, ať se vám to podaří. Ať se nová kniha líbí a také bych si přála, abyste už nikdy nemusel odhalovat lež. Ale to je asi naivní představa, abyste všechny přesvědčil, aby už nelhali.
Takže od teď, dámy a pánové, mluvíme už jen vždy pravdu.

Říká mentalista a hypnotizér Jakub Kroulík. Děkuji za rozhovor.
Děkuji za pozvání a na shledanou.

Spustit audio

Související