Hygienici začali kontrolovat rybníky a nádrže. Například v Sedlické a Dalešické nádrži jsou sinice

17. červen 2017
Zprávy z

Se začátkem koupací sezóny přicházejí k rybníkům také hygienici, aby kontrolovali kvalitu vody. Kromě laboratorních testů hodnotí čistotu a také sinice, o kterých se mohou lidé přesvědčit i sami. Stačí plastová láhev. Tyto nepříjemnosti se už objevily v některých přehradách.

Sedlická přehrada, Dalešická přehrada a nádrž Sykovec. Všude tam našli hygienici sinice. Horší výsledky jsou i u Domanínského rybníku. „Pravděpodobně tam došlo k nějakému splachu při přívalovém dešti. Máme tam zvýšenou mikrobiální kontaminaci vody. Vyjíždíme znovu, podíváme se, co se s vodou děje,“ řekl Českému rozhlasu hygienik Jiří Kos.

Na ostatních nádržích a rybnících už začínají přicházet plavci, zpočátku ti otužilejší a užívají si dosud jarního koupání.

Na Černém rybníku poblíž Větrného Jeníkova jsme zastihli slečnu Natálii. „Brzy končila škola, tak jsem si říkala, že by bylo fajn se stavit na takový pěkný místo.“

K Černému rybníku chodí poslední dva týdny. „Svítí sluníčko, voda je teplá,“ konstatuje.

O přítomnosti sinic se mohou lidé přesvědčit sami. Stačí k tomu plastová láhev, kterou naplníme vodou z rybníku. Po asi čtvrt hodině na slunci by se nám u hladiny měl vytvořit barevně odlišný prstenec. Pokud tam je, sinice ve vodě jsou.

Laická kontrola vody, sinice

„Vůbec nic tam není,“ shodl se reportér Daniel Zach se slečnou Natálií po patnácti minutách na břehu rybníku. Znamená to, že laická kontrola vody v Černém rybníku sinice neprokázala.

autoři: mik , daz
Spustit audio