Hygienici na Vysočině jsou po novém nálezu metanolu připraveni na častější kontroly

27. únor 2014

Prodejci alkoholu na Vysočině mohou očekávat častější kontroly hygieniků. Může za to nedávný nález podezřelého alkoholu v Bobrové na Žďársku.

V Bobrové se našly stovky litrů podezřelého alkoholu a odtamtud také zřejmě pocházela láhev, ze které se napil muž, který je kvůli otravě metanolem od neděle v kritickém stavu v novoměstské nemocnici.

Hygienici jsou připraveni na kontroly. Policie nyní prošetřuje, jestli šlo o organizovanou síť, nebo náhodný prodej. Podle Jiřího Kosa z hygienické stanice Kraje Vysočina se budou kontroly odvíjet od spolupráce s policií.

„Pravděpodobně bude mít u sebe informace, kam sahala distribuční síť toho zadrženého, jestli se tam pochopitelně objeví riziko, že se jím dodávaný alkohol mohl dostat do námi dozorovaných zařízení, pochopitelně četnost šetření zvýšíme,“ uvedl Kos.

Metanolová kauza vypukla na podzim roku 2012. Kvůli otravě jednovatým alkoholem od té doby zemřelo nejméně 47 lidí.

Jiří Kos lidem doporučuje láhev podezřelého alkoholu raději vylít do kanálu. Rozbor totiž přijde na 600 korun, což převyšuje cenu běžné lihoviny s jasným původem. Nelze vyloučit, že lahve bez kolků, z druhé ruky nebo s podezřelými vinětami na Vysočině stále jsou.

„Nevěřím, že Vysočina je prostá nebezpečných láhví, někde to ještě dřímat může. Věřím snad v jedno jediné, že tohle bude snad dostatečné memento pro ostatní, kteří by s těmi zbytky rizikových nápojů chtěli ještě kšeftovat,“ dodal Kos k poslednímu případu.

autor: Daniel Burda
Spustit audio