Hvězdy, planety, kometa. To všechno viděly děti na letním astronomickém táboře

Co se děje na astronomickém táboře, když počasí pozorování hvězd nepřeje? Vědecký baseball, nebo se jde spát, řekly děti.

Zuzka a dvě Terezy z tábora Jihlavské astronomické společnosti dodaly, že když je jasno a dá se pozorovat noční obloha, mají večerku až o půlnoci nebo i později, a o to později pak mají i budíček.

Na táboře se ti nejmladší s astronomií teprve seznamují, třeba vyrábějí pohyblivý model sluneční soustavy, ale ty starší už dokáží hvězdy vyfotit, a ledacos na noční obloze změří i spočítají, říká můj průvodce Miloš Podařil z Jihlavské astronomické společnosti: „Tady je místnost, kde děti zpracovávají svá pozorování nebo fotografie noční oblohy. Na začátku tábora se mladým astronomům podařilo vyfotit v detailu i kometu Neowise.“

Hvězdy nám mizí před očima

Je uprostřed lesů nedaleko Brtnice malé světelné znečištění? „Není to pravda. Je vidět světlo z Jihlavy i ze samotné Brtnice,“ říká Tomáš Kosek. „S nárůstem LED světel se světelné znečištění každý rok zhoršuje, hvězdy nám doslova mizí před očima,“ dodává zklamaně.

Další skupina dětí se zaměřuje na měření proměnnosti hvězd. „Děti pomocí dalekohledu snímkují hvězdné pole po celou noc a pak výsledek zpracují v grafu. Hvězdy s proměnným světlem jsou například dvě hvězdy blízko sebe, které se obíhají, a proto jejich světlo kolísá,“ vysvětluje Miloš Podařil.

Tereze, která na tábor s bratrem přiletěla až ze Skotska, kde s rodiči žije, je graf v počítači úplně jasný: „Tady na té křivce dole je jasnost té proměnné hvězdy úplně nejnižší,“ ukazuje na monitoru.

Bouře na Jupiteru

Kromě astronomických dalekohledů je na táboře i parabola s anténami pro zachytávání zvuků z vesmíru. „Před dvěma lety se nám podařilo zachytit bouři na Jupiteru, loni zase na Slunci, ale letos jsme takové štěstí neměli,“ říká Marek, který se zvuky zabývá.

Hájenka Černé lesy, kde se tábor mladých astronomů koná už sedmnáctým rokem, je letos kvůli dezolátnímu stavu pravděpodobně naposledy v provozu, než se podaří ji opravit. „Je možné, že na příští rok budou muset astronomové pozorovat oblohu jinde,“ uzavírá Miloš Podařil.

Spustit audio