Husy z Rohozné letos kvůli nákaze nebudou. Opeřence lidé nekoupí ani na další větší farmě

4. listopad 2021 06:00

Asi pět tisíc hus museli tento týden utratit kvůli ptačí chřipce v Rohozné na Jihlavsku. Farma tak letos nedodá svým odběratelům rezervované husy na svatomartinské menu.

Někteří se proto při shánění svátečního pokrmu zkoušeli obrátit i na druhou vysočinskou farmu s kejhavými opeřenci, která sídlí v Kalhově na Jihlavsku. Ani tam ale v současnosti nepochodí.

520 hus

„Měli jsme něco kolem 520 hus, z toho už jsme poráželi na takový drobný prodej, takže teď je něco kolem 400.“ S provozovatelkou farmy Tamarou Sopkovou stojíme u plotu, za kterým k nám dlouhé krky natahují bílé husy.

V ohradě pod střechou se ukrývají kvůli ptačí chřipce, která se objevila v Rohozné. Tedy jen asi dvacet kilometrů vzdušnou čarou od Kalhova. „Nesmějí se ty husy vypouštět ven, nesmí to přijít do kontaktu s divokým ptactvem, protože to přenáší nemoci. Husy musíme zavřít a co nejdřív porazit.“

Svatý Martin

Porážka by většinu čekala stejně, protože se blíží svátek sv. Martina, ke kterému patří také sváteční husa. Jenže z Rohozné se na svatomartinské menu opeřenci letos nedostanou a odběratelé se tak musí porozhlédnout jinde.

Blízký Kalhov se přirozeně nabízí. „Pár lidí se ozvalo, ale nebyl to obří nával, že by volalo padesát lidí.“ Podle Tamary Sopkové by navíc farma ani neměla kapacity na to případnou poptávku uspokojit, protože většina hus už je rezervovaná dlouho dopředu. „Začínáme tak na začátku září, konec léta, začátek září.“

Z Kalhova odebírají husy na svatého Martina především koncoví odběratelé a v menší míře také restaurace. Část produkce si farma schovává pro svou vlastní potřebu.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související