Humpolec bude mít stálé letní kino. Začínají promítat právě dnes

27. červen 2019 06:00

Humpolec na Pelhřimovsku bude mít letní kino, které bude v provozu po celou dobu letních prázdnin. Doposud se ve městě promítalo pod širým nebem jen příležitostně.

Městské kulturní středisko teď scénu zřídilo s minimálními náklady v zahradě muzea. Využilo staré promítací plátno a techniku, kterou zajistili sponzoři. První čtyři projekce budou zdarma v rámci projektu Vysočina filmová. Začíná se 27. června. Později se bude promítat za vstupné vždy o víkendu. Médiím to řekla Marcela Kubíčková z kulturního střediska.

Kino je zavřené

Budova s kinosálem je kvůli rekonstrukci zavřená. „Proto jsme se rozhodli postavit si letní scénu v zahradě, kde normálně pořádáme koncerty a divadelní představení,“ řekl Kubíčková.

Filmy z projektu Vysočina filmová se budou promítat od 27. do 30. června. Projekt má připomenout místa v kraji, kde se filmy v minulosti natáčely. Humpolec ho ale recesisticky spojil i s Hliníkem, který se ve filmu Marečku, podejte mi pero, odstěhoval do Humpolce. Film se bude promítat 30. června. Kromě něj uvidí diváci i pohádky Tři životy, Anděl Páně 2 a Jak se budí princezny. „Není ale pravda, že by se u nás nic nenatáčelo. V městské knihovně se před lety natáčela část filmu Dobří holubi se vracejí,“ řekla Kubíčková.

Především české filmy

Na programu letního kina budou podle Kubíčkové především nové české filmy, jako Teroristka nebo Ženy v běhu. Promítat se bude i hudební film Bohemian Rhapsody. „V minulosti tady byly takové pokusy o letní kino, dva nebo tři filmy jsme měli na náměstí nebo na koupališti, ale bylo to takové pojízdné či putovní letní kino. Teď jsme si udělali kino vlastní a počínaje letošním létem ho chceme dělat každoročně," řekla Kubíčková.

Jediným nákladem bylo pořízení rámu na filmové plátno o rozměrech pět krát tři metry, které původně sloužilo v kině, než bylo před dvěma lety vyměněné za modernější. Vyrobil ho truhlář asi za 3000 korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio