Hudba ze zapadlých vesnic: Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – srpen 2018

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V srpnovém vydání uslyšíte americké trio Khruangbin, legendární senegalskou skupinu Toure Kunda společně s Carlosem Santanou a indickou zpěvačku Manika Kaur.

Thajský pop 60. let odkrývá příběh jedinečného kulturního třesku na pozadí politických změn, vietnamské války a masivní migrace vesnického obyvatelstva do Bangkoku, kde propadlo nadšení pro západní rock, naposlouchaný z amerických vojenských rádií. Thajský pop na globální scénu pronikl docela nedávno a, buďme upřímní, jeho obliba šla ruku v ruce s touhou Západu po bizarní exotické hudbě.

To samé platí pro Kambodžu, jejíž zlatou éru popmusic po celém světě proslavila americká skupina Dengue Fever. Tři Texasané Khruangbin (Letadlo) šli po jejích stopách v roce 2015 na debutu The Universe Smiles Upon You, napodruhé už spektrum žánrů rozšířili.  Baskytaristka Laura Lee, kytarista Mark Speer a hip hopový producent a bubeník Donald Johnson obestřeli psychedelické thajské funky také íránským poem 70. let, surfovými kytarami, karibským tanečním zoukem, kubánskými rytmy a soundtrackovými ozvěnami Ennio Morriconeho.

Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – červenec 2018

Newyorská skupina Bombay Rickey

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V červencovém vydání uslyšíte bubenickou eskadru Les Tambours de Brazza z Konga, newyorskou skupinu Bombay Rickey, švédsko-senegalskou dvojici Soussou & Maher Cissoko, bretonského zpěváka a skladatele Deneze Prigenta a londýnskou skupinu Don Kipper.

Khruangbin nezpívají, jen občas vokalizují a poselství proto zanesli do názvu alba: Con Todo El Mundo ze španělštiny překládaném jako S celým světem. V době, kdy sílí nacionalistické tendence a stavějí se nové hranice a ploty, hudba tria dokazuje, že nic takového nepotřebujeme a lidé je, na rozdíl od politiků, při dobré vůli ani nepotřebují. Skladba Maria Tambien ve videoklipu připomíná svobodu žen v Íránu před revolucí v roce 1979. Pak spadla klec, nastoupil režim ajatoláhů a většina zachycených žen byla nucena zemi opustit.

Pandžábské Sikhy snadno identifikujeme podle vousů a turbanů, které na veřejnosti nikdy nesundávají. Muži ke jménům přidávají slovo singh (lev), ženy kaur (princezna) a hlásí se k sikhismu – indickému súfijskému náboženství z 15. století, hlásající rovnost žen a můžu, víru v pravdu a potřebu pomáhat bližním.

Jak se sikhismus praktikuje v praxi, dokládá zpěvačka a filantropka Manika Kaur: všechny zisky z prodeje alb a koncertů věnuje na charitu a vzdělávání dětí v Pandžábu. Na novince Sacred Words se tím pádem sešla princezna se lvem, protože na ní výraznou zvukovou stopu zanechal světově proslulý londýnský hudebník, hráč na tabla a programátor Talvin Singh.

Manika Kaur se narodila do sikhské rodiny v australském Melbourne, ale dnes žije v Dubaji, kde řídí svou nadaci Kirtan for Causes a vydává úspěšná alba, hudebně odvozená od sikhských náboženských zpěvů shabad kirtan a transcendentním hlasem nasměrovaná k  dreampopu, nu-jazzu a sofistikované elektronice. Zasněná, rytmicky meditativní hudba Maniky, prý připomíná, co by přišlo, kdyby islandské Sigur Rós tvořily pandžábské ženy. 

Návrat legendární senegalské skupiny Touré Kunda se napřímo neváže k velkým tématům africké současnosti: jako by brzy sedmdesátiletí bratři Ismaila Toure a Sixu Tidiane tuhle práci přenechali mladším a své komentáře na albu Lambi Golo (Opičí bitva) raději zabalili do podobenství, kdy se neobejdeme bez vysvětlivek. Opice jim symbolizuje pokrytecké blafování politiků, prý největší nemoci Afriky a wrestling (laamb) patří mezi nejpopulárnější senegalské sporty, v němž může uspět stejně tak trénovaný borec jako chudý kluk z ulice.

Daby Touré: Amonafi

03471933.jpeg

„Syn mauritánské pouště a žák pařížské hudební výchovy“ Daby Touré patří mezi nejvýraznější africké písničkáře současnosti. Žije v Paříži, považuje se za Afropeana a když byl v prestižní anketě BBC Awards for World Music nominován na objev roku 2006, napsali o něm: „Dávejte si pozor, jeho hudba by vás mohla učinit šťastným.“

Stovky let provozovaný zápas muže proti muži tak stírá společenské rozdíly, a pokud jde o opice, pro Touré Kunda nepřestává být soužití zvířat a člověka důležitým předpokladem budoucnosti, neoddělitelné od závazku chránit životní prostředí, kdy je naší povinností naslouchat chytrým politikům a nikoliv, těm co připomínají spíš všeho schopné opice.

Album Lambi Golo vychází po desetileté přestávce a plejáda slavných hostů nemá nic společného s oslavou, kam by se slušelo je pozvat. Přítomnost Carlose Santany, Manu Dibango, Seckou Keity či Lokua Kanzy berme za výraz jejich obdivu k jedné z nejstarších západoafrických skupin, založené v 70. letech, dávno před vznikem termínu world music. Touré Kunda pocházejí ze senegalského regionu Casamance, odkud čerpají základ své nadžánrové hudby, zahrnující mbalax, funky, pop a reggae. S Carlosem Santanou se bratři znají dlouho, jeli spolu turné a ve skladbě Africa Bamba je slyšíme i na kytaristově úspěšném albu Supernatural. A naopak: pro Touré Kunda složil Santana Emma Salsa a také si v ní zahrál.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.