Hudba ze zapadlých vesnic: Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – prosinec 2017

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V prosincovém vydání uslyšíte Uslyšite skupinu Canzoniere Grecanico Salentino z jihoitalského regionu Salento, malijského kytaristu a zpěváka Boubacara Traorého, amerického countryrockového písničkáře Travise Meadowse a irského zpěváka Seamuse Fogartyho.

Skupina Canzoniere Grecanico Salentino z jihoitalského regionu Salento, proslulého tranzovním tancem pizzica, do muzea mířící tradici léčebného rituálu přivedla na mezinárodní scénu a tím ji polila živou vodou. Nové album natáčeli Canzoniere také v New Yorku za pomocí mnoha slavných amerických skladatelů a producentů. Zní tedy výrazněji popově než ta předešlá. To byl ale úmysl. A další kapitola záchranné mise salentské tradice se víc než vydařila.

Hudební most mezi Mali a Mississippi začali před staletími stavět západoafričtí otroci. Později přes něho prošlo hodně afrických i amerických hudebníků a most se zařadil mezi životně důležité spojky mezi kolébkou blues, tedy západní Afrikou a Deltou blues.

Pětasedmdesátiletý kytarista a zpěvák Boubacar Traoré je považován za nástupce Ali Farka Tourého, přestože se vlastně jedná o dvě hudebně odlišné větve: Ali Farka na akustickou kytaru přenesl pouštně úsečný zvuk loutny ngoni a kulturu národa Songhoy, zatímco mandinský Traoré majestátnost 21strunné kory; proto mu kytara daleko víc zvoní a melodicky trylkuje.

Zatímco na minulém albu Mbalimaou zůstal u malijských kořenů, s novinkou Dounia Tabolo se usadil na Jihu Spojených států, kde se k němu přidali bluesový kytarista a banjista Corey Harris, hvězda louisianského stylu zydeco, houslista Cedric Watson a cellistka Leyla McCalla, reprezentující New Orleans a hudbu z Haiti. Foukací harmonika patří Boubacarově letitému spoluhráči, Vincentu Bucherovi z Francie.

Countryrockový americký písničkář Travis Meadows za sebou má věru těžký život. Jak sám ale tvrdí, hudba mu pomohla přežít a přestože jeho texty už nejsou tak brutálně sebezpytné, ani na novém albu First Cigarette mezi sebou a minulostí ještě tlustou čáru neudělal.

V mládí přišel o bratra, skrze rakovinu o nohu, rodiče se rozvedli a tak není divu, že propadl alkoholu a drogám. Přes dvacet let živořil v klubech, než mu jeho terapeut poradil, ať se ze všech nočních můr vypíše v autobiografických skladbách.

Od roku 2010 je čistý a mezi jeho podporovatele patří country hvězdy Eric Church nebo Jack Owen. Ve skladbě Pray for Jungleland vypráví docela obyčejný příběh: je vám osmnáct, v pátek večer vezete holku v Mustangu a čekáte, až se z rádia ozve Bruce Springsteen, protože v tu chvíli se prý nechá políbit každá.

Irský písničkář Seamus Fogarty přestal být sólistou a na novince The Curious Hand se spojil s producentem a kytaristou Leo Abrahamsem, houslistkou a kontrabasistkou Emmou Smith, bubeníkem Aramem Zarikianem a písničkářkou Rozi Plain v roli sboristky. Vzniklo album, z něhož se doslova tají dech.

Spustit audio