Hudba ze zapadlých vesnic: Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – květen 2017

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V květnovém vydání uslyšíte dvě skupiny ze Sahary: tuarežské rockery Tamikrest a francouzsko-západosaharský projekt Cheveu & Doueh. Doplní je portorikánská písničkářka Alynda Lee Segarra se skupinou Hurray for The Riff Raff, legendy britského folkrocku Fairport Convention s hostujícím Robertem Plantem a báječná zpěvačka Elida Elmeida z Kapverdských ostrovů.

Když rockovým hudebníkům dojdou nápady, mají na vybranou: vrátit se nazpět a recyklovat nebo se pro inspiraci obrátit na někoho, koho byste po jejich boku hledali jen těžko. Francouzské elektropunkové trio Cheveu zpočátku nezvyklé tranzovní rytmy západosaharské skupiny Group Doueh vyváděly z míry a Pařížané také těžko chápali umění jejího kytaristy Baamara Selmoua. Přesto se nakonec dohodli, že se loni v lednu sejdou ve městě Dakhla, ležícím poblíž mauritánských hranic a natočí společné album Dakhla Sahara Session.

Rytmicky agresivní směs elektroniky, punkrocku, ječivých ženských hlasů, psychedelie a západosaharské tradiční hudby není pro slabé posluchačské povahy, kdo se ale tranzem nechá pohltit, bude po zásluze odměněn nezapomenutelným zážitkem, zaručující únos do jiné dimenze.

A na Sahaře zůstaneme, jenom se přesuneme víc na západ do malijského města Kidal, základně vynikající tuarežské skupiny Tamikrest. Tuaregové to dnes nemají v Mali lehké. Povstání za nezávislost jim v lednu 2012 doslova před očima ukradli islámští fanatici s Al-Káidou a na Tuaregy se snesl hněv malijské společnosti.

Melancholicky zabarvené album Kidal je nejen poctou legendárnímu městu, středobodu tuarežské kultury, lze ho považovat i za manifest důstojnosti, síly a odolnosti nešťastného národa bojujícího za svůj domov a právo na identitu.

Americká skupina Hurray for The Riff Raff je vlastně písničkářka Alynda Lee Segarra. Byly časy, kdy svůj portorikánský původ skrývala a dávala přednost country bluesovému záběru. S tím je konec. Na novém albu Navigator se ke svému původu hrdě hlásí, čímž všechny nejen zaskočila, ale i naprosto oslnila.

Pokud vám přišlo, že jsme dnes poslouchali z mnoha důvodů samé naštvané muzikanty, na závěr to vyvážíme báječnou taneční hudbou z Kapverd od zpěvačky Elidy Almeida.

Spustit audio