Hrad Roštejn na nové trase bez průvodce nabízí zábavu dětem i hravým dospělým

Nejvíce turistů z celého kraje Vysočina za loňské léto přijelo překvapivě do malého hradu v lesích u Telče. Na Roštejně přivítali přes 53 tisíc návštěvníků.

Zlákaly je tam rekonstruované prohlídkové trasy, z nichž jedna dokonce ani nepotřebuje průvodce. Je zaměřená na okolní přírodu a plná hravých prvků.

Chodba jako strom

Chodba ochozu kolem hradeb se tedy proměnila v pomyslný strom. „Stojíme v jeho koruně, vidíme a slyšíme ptáky nad hlavami a v hnízdech. Tady je můžeme na panelu umisťovat do správných siluet, protože jsem to magnetičtí opeřenci,“ ukazuje kastelánka Kateřina Rozinková novinky na trase.

Dalším lákadlem je noční les – na půdě ochozu je v úplné tmě vystaveno pět zvířat, která návštěvník spatří, až když jeho oči přivyknou tmě, přestože jsou velká, jako je srnec nebo muflon.

Magnetické mraveniště

Jiná část trasy je mraveniště v nadživotní velikosti. Chodbičkou z proutí o výšce 140 dm se opatrně protáhne i dospělý a odměnou jsou tři mravenci ze dřeva ve velikosti čtyřletého dítěte i nahrávka autentických zvuků mraveniště.

Magnetické mraveniště na chodbě umožňuje vyměňovat panely s obrázky zevnitř mraveniště, které na sebe ale v jakékoli kombinaci navazují. „Můžete si třeba vymyslet nějaký příběh podle vlastní verze mraveniště. Je to vyrobené na principu hry pro šlechtické děti z 19. století, která se jmenovala miriorama,“ vypráví Kateřina Rozinková.

Stopy zvířat

Trasa vede horní částí kaple svatého Eustacha, která už je nyní přístupná i z nádvoří hradu. Dále ukazuje stopy zvířat, ke kterým se v různých intervalech objevují animovaní na zdi jejich majitelé. Ukazuje, jakými se dá lovit zbraněmi, ale nabízí i lovy beze zbraní.

Vysvětluje problematiku pytláctví, představuje entomologickou sbírku, i obrovský zachovalý nástěnný herbář v předposlední místnosti. „Asi pět set rostlin je historickou výmalbou z doby raného novověku, a i když neznáme autora, ani přesnou dataci, tak víme, že je inspirována renesančním herbářem od Hieronyma Bocka, jednoho ze zakladatelů botaniky.“

Kastelánka upozorňuje na možnost poznávat rostliny v aplikaci v otočných obrazovkách přímo v sále nebo na webu hradu Roštejna, kde nyní funguje i nová sekce Roštejn dětem s animacemi, zábavnými úkoly nebo hrami na ven.

Spustit audio