Hrad Roštejn je opravený a má nové prohlídkové trasy. Zatím se tam ale nikdo nepodívá

11. duben 2020 06:00

Hrad Roštejn chtěl letošní turistickou sezónu přivítat v plném lesku. Měla to být totiž po delší době první v celé délce prohlídkových tras a bez jakýchkoliv omezení.

Zrekonstruovaná památka má připravené nové interaktivní expozice, ale návštěvníci je zatím jen tak neuvidí. Jeho brány zavřel koronavirus. „Na začátku dubna tu měli být první návštěvníci, tak jsme to měli naplánované,“ řekla mezi dveřmi zavřené památky kastelánka Kateřina Rozinková.

Zimní spánek exponátů

Hrady, zámky a jiné památky uzavřelo vládní nařízení. Na Roštejně tak museli prodloužit pomyslný zimní spánek některých exponátů.

„Nacházíme se v místnosti, která je temperovaná. Protože víme, že začátek sezóny je odložený na neurčito, tak některé předměty, které je lépe schraňovat ve vyšších teplotách, jsme ještě ani neumístili do té expozice.“ Podle kastelánky se jedná o knihy, věci z kovu, kůže, textilu.

Velký úklid

Hrad Roštejn prošel velkou rekonstrukcí a správkyně má pořád práce nad hlavu. „Můžeme se tady věnovat úklidu, učíme se ten hrad uklízet na novo.“

Na hradě měli v minulých letech omezený provoz právě kvůli rozsáhlým opravám. „Letos jsme si mysleli, že otevřeme a pojedeme celou sezónu v novém hávu, to se nám ale nepodaří.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související