Hotely na Novoměstsku jsou téměř prázdné. Chybí to podstatné, sníh

1. únor 2020 05:50

Není sníh, nejsou hosté. Tato přímá úměra zatím trápí hoteliéry na Novoměstsku. Kvůli absenci sněhu a upravených stop totiž lidé odříkávají dojednané pobyty.

Tradiční lyžařská bašta je přitom na zimním pobytu lyžařů ekonomicky závislá. Jenže suchá a teplá zima běžkařům nepřeje a hoteliéři už sčítají ztráty.  

„Jsem z Břeclavska, přijel jsem na Vysočinu, čekal jsem, co tady bude sněhu,“ líčí v tradiční běžkařské vsi Tři Studně na Žďársku pan Petr. Na Vysočinu jezdí pravidelně, tak holé pláně ale nepamatuje. „Vždycky tady sníh byl. To vypadá, že budeme muset do do wellness a na lyže budeme muset přijet později, jestli se to nezlepší.“

Tři Studně

Pohled na pláně pokryté jen několika centimetry sněhu netěší ani Jiřího Halvu. Majitel hotelu ve Třech Studních je z letošní sezony zatím zklamaný. „Když zhodnotím celou sezonu, je to opravdu bída, toto podnikání je opravdu pro ty, kteří to milují, kteří to mají rádi, jinak se to dělat nedá.“

Někteří klienti totiž podle něj odříkávají už zamluvené pobyty. Následky nejspíš pocítí i městská pokladna v Novém Městě na Moravě, do které plynou ubytovací poplatky. Podle místostarosty Stanislava Marka to ale nebude taková ztráta, jako pro místní podnikatele. „Spíš se jedná o ubytovací kapacity, hotely, kde ten dopad mohou pocítit. Bohužel tohle to nedokážeme ovlivnit.“

Vysočina aréna

A náplastí na nedostatek sněhu není ani několik kilometrů vzdálená Vysočina aréna s uměle připraveným okruhem, který primárně využívají sportovní kluby.  Turisté tak musí hledat jiné alternativy vyžití.

„Nabízíme pěší turistiku, protože u nás když není sníh, tak možná i ideálnější, protože se člověk tolik nezapotí nebo jak bych to řekla. Můžou navštívit městský lázně, muzeum. Totéž i v Bystřici nebo ve Žďáře. Tím, že ležíme na železnici, tak je to všechno dostupné. Takže máme co nabídnout, i když sníh není,“ nabízí Tereza Orosová z  Informačního centra v Novém Městě na Moravě.

Alespoň trochu si novoměstští hoteliéři mohou sezonu vylepšit v březnu, kdy bude Vysočina aréna hostit závody Světového poháru v biatlonu. Na tento termín je už teď většina ubytovacích kapacit obsazená.

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio

Související