Hokejista, ministr, kandidát na prezidenta. Nejen oni chtějí do Senátu za Havlíčkobrodsko

18. srpen 2018

V chrudimském volebním obvodě, který zasahuje na Havlíčkobrodsko, budou voliči v senátních volbách vybírat ze 14 kandidátů.

Zaregistrovány byly všechny přihlášky. Před čtyřmi lety jich bylo deset. Současný senátor Jan Veleba už funkci obhajovat nebude.

Na Chrudimsku a Havlíčkobrodsku se v boji o křeslo senátora například střetnou za hnutí ANO trenér rychlobruslařů Petr Novák, za ČSSD politička a dřívější mluvčí strany Lucie Orgoníková, za KSČM učitel hudby Jaroslav Hájek.

Lidovce zastupuje bývalý ministr kultury Daniel Herman, ODS starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl, Piráty IT specialista Roman Šemík. STAN vlastního kandidáta nestaví, podpoří lidoveckého, nikdo nebude kandidovat ani za TOP 09.

SPD nominovala bývalého vysokého důstojníka Hynka Blaška. Ze známých jmen kandiduje na Chrudimsku bývalý hokejista Vladimír Martinec za SNK ED a Soukromníky.

Realisté oznámili kandidaturu manažera a výkonného ředitele Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřího Hynka, který kandidoval v posledních prezidentských volbách.

Korunu Českou zastupuje exposlanec za hnutí Úsvit Augustin Karel Andrle Sylor, hnutí PRO Zdraví a Sport bývalý ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda. Genetik Emanuel Žďárský kandiduje do Senátu opakovaně, tentokrát za uskupení Obyčejní lidé.

Dva kandidáti jdou do voleb jako nezávislí. Jedním je Tomáš Dubský, starosta obce Vysočina na Pardubicku. Dalším pak starosta Hlinska Miroslav Krčil, který byl do zastupitelstva města zvolen jako bezpartijní za ČSSD.

autoři: Martin Váňa , red | zdroj: ČTK
Spustit audio