Hliník se odstěhoval do Humpolce! Podívejte se do Hliníkária

8. leden 2014
Česko – země neznámá

Hliníka z Humpolce zná skoro každý, ale jen málokdo ví, že přímo v Humpolci má slavný přistěhovalec v tamním parku Stromovka pamětní desku. Nikoho asi nepřekvapí, že ona deska je celá z hliníku. Tím ale humpolecká hliníkománie nekončí.

Do Humpolce za Hliníkem stále jezdí nadšenci a recesisté, kteří potvrzují, že Češi se umí bavit. Imaginární přistěhovalec dostává dárky, lidé mu píší ze všech koutů světa a na městský úřad dokonce dorazila Hliníkova evidenční karta. A to už byl jen krůček k nápadu zřídit Hliníkovi muzeum. Dostalo trefný název Hliníkárium.

Když vstoupíte do muzea, jako byste se ocitli v kulisách filmu Marečku, podejte mi pero. Na tabuli je napsaná pozvánka na schůzku rodičů a přátel školy, na lavici je vyrytý nápis Kroupa je vůl a hned vedle leží pětikoruna. Asi to nebude přesně ta, kterou si měl Plha obtáhnout, ale jako by byla.

Hliníkova pamětní deska v humpoleckém parku Stromovka

Protože ale Hliník žil dál svým životem i mimo slavný film, najdete v muzeu i další „důkazy jeho existence“, a pokud se cítíte být zdatným „Hliníkologem“, zkuste si napsat písemku. Nebojte se, tahák najdete v lavici. V minikinu si pak připomenete nejznámější scény z filmu, který je světově ojedinělý tím, že postava, která v něm vůbec nehrála, sklízí největší slávu.

Hliníkárium najdete v Humpolci na Havlíčkově náměstí v budově kina a informačního střediska. Další informace jsou na stránkách www.infohumpolec.cz.


Zvětšit mapu

Spustit audio