Hlína v rukou umělce pokaždé nemusí do pece. Technice se říká krakelování

Hlína je materiál, ze kterého se dá tvořit a následně jej zdobit mnoha způsoby. Někteří výtvarníci nepotřebují hrnčířský kruh, a jiní dokonce ani vypalovací pec. 

Keramické obrazy a plastiky výtvarnice Jany Mikyskové vysychají jinak. Technika, jejímž hlavním znakem jsou praskliny, se jmenuje krakelování. 

Krakelování

„To krakelé je vlastně projev, kdy v té glazuře vzniknout praskliny a říká se jim krakely nebo krakelé. A jakékoliv pukliny, když třeba vyschne bláto vypuštěném rybníku, nebo zprudka vyschne beton nebo obraz, to jsou taky krakely,“ vysvětluje výtvarnice Jana Mikysková. 

Dílo Jany Mikyskové, výtvarnice z Velkého Meziříčí

K práci s hlínou měla blízko odjakživa, i když k ní vždycky přidávala i ostatní přírodní materiály a nalezené předměty. Během covidové pandemie přestěhovala svůj ateliér z Velkého Meziříčí do nových prostor na statku v Radostíně nad Oslavou. 

Výstava v Novém Městě

Obrazy a objekty vystavené v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě jsou částečně jiné, než díla z předchozích let. Důvodem je chybějící pec, kde dříve keramiku vypalovala. „Často je to teď nepálená hlína. Takže to prudce zasychá na kamnech nebo na sluníčku. Tady v těch nepálených věcech pracuju s tím, že dělám v různých vrstvách, které mají různé rychlosti schnutí. Třeba když ta spodní vrstva schne pomaleji než ta horní, tak na té vrchní se pak udělají ty prasklinky. To je věc, se kterou pracuju už dvacet let a snažím se to vychytat tak, že se mi ty krakelé dělají třeba do středu, kde je vyšší vrstva hlíny, kde to vysychá pomaleji.“

Jana Mikysková používá různé druhy hlíny – hrubou hlínu šamotovou, sochařskou velmi jemnou a kombinuje je s dalšími materiály, například betonem, a dodává jim i barvu. 

„Všechno to jsou olejové barvy, které houbou zatírám jako lazuru. Ty barvy jsou rozředěné terpentýnem a vtírané, takže zatečou do těch prasklinek a na povrchu zůstanou světlé,“ dodává umělkyně. 

Výtvarná díla vyrobená technikou krakelování si můžete prohlédnout v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě. Výstava, kterou připravila kurátorka Petra Mrkosová a je nazvaná Ozvěny ztichlého dvora, potrvá do 13. března. 

Spustit audio

Související