Hlavní cestu z Jihlavy na Znojmo zdobí Křemílek a Vochomůrka

23. září 2011
Zprávy z

Nové postavy z balíků slámy opět vytvořili v Jakubově u Moravských Budějovic. Stalo se to tam už tradicí a každý rok po žních se touto dobou objeví vedle silnice před obcí nové postavy vymodelované z kulatých ale i hranatých balíků slámy zkrášlených dalšími doplňky.

Vytvářením soch ze slámy Jakubov už proslul po celém kraji. Místní obyvatelé s tím začali jako první a inspirovali celou řadu dalších obcí v České republice. Mají tu výhodu, že jsou na frekventované státní silnici, a tak se atrakce pro projíždějící řidiče rychle rozkřikla široko daleko.

Jakubovští s tím začali v roce 2005, když vyhráli soutěž Vesnice roku a chtěli nějakým netradičním způsobem přivítat hetmana kraje Vysočina přijíždějícího od Jihlavy. Od té doby před Jakubovem vítají sochy všechny řidiče jedoucí po státní silnici 1/38 na Vídeň. Letos je to Křemílek a Vochomůrka, loni stál u Jakubova pasáček s vepři, předloni Shrek a Fiona a rok před tím Mach a Šebestová i s obřím sluchátkem. Co to bude příští rok, Jakubovští v žádném případě prozradit nechtějí.

autor: Michal Malý
Spustit audio