Historii železnice si připomeňte na Parním létě 2016

14. červenec 2016
Dobré odpoledne

O prázdninách můžete z Třeště a Telče cestovat historickými vlaky s parní lokomotivou v rámci Parního léta 2016. Jan Vyhlídal ze spolku Telčské místní dráhy prozradil, jaké skvosty nadchnou nejen malé kluky, ale i jejich tatínky.

Historický parní vlak pojede o třech prázdninových víkendech na trati Kostelec u Jihlavy – Slavonice. První letošní historická souprava vyjede 30. července ve 14:40 z Telče směrem do Kostelce. V Hodicích bude stát 4 hodiny, kde bude doprovodný program.

Historický vlak potáhne lokomotiva z roku 1924

„Je to opravdu parní stroj. Lokomotiva je z roku 1924 řady 423041, která momentálně jezdí v Českých Budějovicích, ale máme ji na Parní léto 2016 v Telči zapůjčenou,“ upřesňuje host. Soupravu pak tvoří čtyři historické vozy z let 1900 až 1918. Je mezi nimi restaurace a taky taneční vůz. Ten má část podlahy prosklenou a cestující můžou pozorovat koleje i pražce přímo za jízdy.

Nenechte si ujít simulaci železniční nehody

„Jedná se o střet osoby s vlakem, kde budou figuríny. Bude tam taky ukázka toho, za jakou dobu zastaví vlak sražený s autem,“ říká Vyhlídal. Reálnost situace dokreslí i zasahující záchranáři, hasiči, policisté a dokonce i pohřební služba. Akci uvidíte 31. července 2016 v Třešti na nádraží.

Na nádražích v Třešti a Telči navštivte expozice

Na nádraží v Třešti stojí za vidění expozice s názvem „Svět modelů“, kde jsou modely vojenských vozidel, letadel i lodí. Výstavu si můžete prohlédnout i při čekání na vlak. V Telči jsou přímo v depu ukázky z historie trati, kde nechybí historické vozy, rarita akumulační lokomotiva, drezína nebo staré lampy osvětlení.

Spustit audio