Historie „Pepy“ v Sedlčanech se definitivně uzavřela

31. květen 2019 13:00

Oblíbené sýry Hermelín, Lučina a další se v Sedlčanech vyráběly mnoho desítek let. Na jaře zde byla jejich produkce ukončena, francouzský vlastník ji přesunul do závodu na Vysočině. Areál mlékárny v Sedlčanech 31. května opustili poslední zaměstnanci a bylo to smutné loučení.

„Konec výroby sýrů v Sedlčanech považuji za tragédii,“ říká se smutným pohledem na areál výrobny pan Sosnovec, který zde pracoval čtyřicet osm let. A podobně hovoří i další z bývalých tří set zaměstnanců. Sehnat novou práci pro většinu z nich sice v současné době nebylo příliš složité, ale zejména ti starší, kteří zde pracovali většinu života, se s uzavřením výrobny smiřují těžce. Poslední zaměstnanci ještě dokončovali v areálu vyklízecí práce a brány areálu se za nimi 31. května definitivně uzavřely.

Smutný pohled pana Sosnovce, který pracoval v mlékárně 48 let

Důsledky uzavření mlékárny pociťují obyvatelé města Sedlčany už nyní. Cena vodného a stočného, která souvisí s celkovým odběrem vody ve městě, se jim podle starosty Miroslava Hölzla letos zvýšila o 30 %, další zvýšení se očekává příští rok. Starosta se také obává úbytku obyvatel, někteří bývalí zaměstnanci odcházejí za prací do jiných míst.

Areál mlékárny v Sedlčanech

Co bude dále s areálem mlékárny, to ještě nikdo neví. Vlastník ho nabízí k prodeji i pronájmu, ale případný nový vlastník zde nesmí pokračovat v mlékárenském provozu, to je jedna z podmínek.

Čtěte takéSlavná výroba sýrů v Sedlčanech po desítkách let skončila. Zaměstnanci zabalili v neděli poslední výrobky, firma se přesouvá

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio