Historickou lesovnu z poloviny 19. století v Hořeních Pasekách poničil požár

18. březen 2021 10:15

Původně šlo o rohanskou lesovnu postavenou ve druhé polovině 19. století správou sychrovského panství knížete Rohana, Rohanové zde měli velkou oboru, která se táhla až k Ještědu, popsal místo historik Marek Řeháček.

Požár historické lesovny v Hořeních Pasekách 18. 3. 2021

Policie vyšetřuje příčiny požáru dřevěného domu v Hořeních Pasekách, v části obce Světlá pod Ještědem na Liberecku. V bývalé hájovně začalo hořet 18. března kolem 4. hodiny ráno. V budově byli dva lidé, ven se dostali bez zranění. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, zásah ale komplikovala úzká příjezdová cesta, která byla navíc místy zledovatělá. Policisté se okolnostmi požáru zabývají pro podezření z poškození cizí věci.

Požádali jsme kolegu Marka Řeháčka, znalce Podještědí, vlastivědného badatele a spisovatele, aby místo přiblížil:

Historická budova lesovny v Hořeních Pasekách

„Původně šlo o rohanskou lesovnu postavenou ve druhé polovině 19. století správou sychrovského panství knížete Rohana, Rohanové zde měli velkou oboru, která se táhla až k Ještědu, ta byla zřízena na konci 60. let 19. století a lesovnu (německy Forsthaus), která sloužila i jako zázemí pro urozené lovce. Pro tyto účely zde byla zřízena tzv. Knížecí komnata vyzdobená trofejemi.

V létě 1882 v ní dokonce přespal následník trůnu korunní princ Rudolf s manželkou Štěpánkou, který si nedaleko odtud také odstřelil kapitální kus jelena. Na památku této návštěvy byla u lesovny postavena lavička princezny Štěpánky.

Rohanové v roce 1930 přenechali toto území s lesovnou Edině Winkelbauerové. Bylo to ve složité době, po pozemkové reformě, kdy ČSR jejímu otci zabavila majetky na panstvích Liberec, Grabštejn, Lemberk a Frýdlant: Hrabě roku 1930 zemřel a zbytkový majetek zdědily jeho dcery.

Edina byla tehdy již provdána za vídeňského lékaře Adolfa Winkelbauera a JUDr. Alain Rohan byl vykonavatelem otcova dědictví, a tak s ní dohodl, že s ní vymění majetek tak, že Edina získala starou lesovnu v Hořeních Pasekách. Tu nechala upravit jako svoje letní sídlo. Nikde to není napsané, ale domnívám se, že vzhledově se inspirovala zámečkem na Nové Louce. Winkelbauerovi sem jezdívali až do roku 1945. Dva synové Ediny padli a po válce byl zámeček zabaven.

Začala zde pak zajímavá historie českých podještědských hajných. Jejich velkou zásluhou je, že objekt i přes různé úpravy a přestavby zůstal v původní elegantní podobě.“

autoři: Jana Švecová , David Hamr , Marek Řeháček , reČRoL | zdroje: Skupina Světlá pod Ještědem , facebook.com
Spustit audio

Související